Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Pirkka Tapiola: UE oferă toate…

Pirkka Tapiola: UE oferă toate instrumentele, acum totul depinde de voința politică

Șefa Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, Laura Codruța Kövesi, șeful-adjunct al Procuraturii din Italia, Alberto Perduca, un viceprocuror al Procuraturii din Belgia, doi judecători din Franța și un reprezentant al Cancelariei Austriei se află la Chișinău din 30 noiembrie curent pentru a evalua structura și activitatea Centrului Național Anticorupție, Comisiei Naționale de Integritate, Curții Constituționale, Procuraturii Generale și Institutului Național al Justiției.

Cei șase experți vor studia care este structura internă a instituțiilor, cum funcționează mecanismul de recrutare a personalului, care sunt particularitățile organizatorice ale instituțiilor statului de drept.

Datele au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă, de către premierul interimar Gheorghe Brega și șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.

Șefa DNA, Laura Codruța Kövesi evaluează pe parcursul acestei săptămâni activitatea CNA și CNI. Procurora DNA se va afla la Chișinău până la 4 decembrie, ulterior va formula concluzii și recomandări într-un raport pe care-l va transmite autorităților din Republica Moldova.

Cea de-a doua etapă a misiunilor va demara în ianuarie. Potrivit șefului delegației UE, Pirkka Tapiola, experții care vor evalua Curtea Supremă de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției și întregul sistem anticorupție și antispălare a banilor, încă nu au fost identificați. Selectarea specialiștilor străini este atribuția internă a instrumentului UE, TAIEX și se face în funcție de interesele și disponibilitatea instituțiilor omoloage din statele Uniunii Europene.

Experții vor formula la finalul misiunii recomandări referitor la modul de organizare și activitatea instituțiilor-cheie ale statului de drept din Republica Moldova în trei domenii: procesul de reformă a sectorului justiție, sistemul antispălare de bani și sistemul anticorupție. În martie-aprilie 2016, aceștia vor prezenta soluțiile identificate în cadrul unui seminar public, ulterior delegația UE și reprezentnații diplomatici vor monitoriza procesul de implimentare a recomandărilor.

Pirkka Tapiola a menționat că, costurile acestor misiuni sunt mici, comparativ cu experiența specialiștilor din Franța, Germania și România care vor lucra în teren.  Tapiola a subliniat, însă că aceștia nu vor rezolva problemele existente, ci vor veni cu o „diagnoză” reală a situației. „Moldova nu este un caz pierdut. Este un punct de cotitură acum și contează voința politică pentru a forma un nou Gurvern, prioritățile căruia trebuie să vizeze asigurarea respectării statului de drept și a democrației. Acest exercițiu va spune ce pași concreți urmează a fi întreprinși.”, a declarat Tapiola.

Exerciţiul de evaluare este organizat la iniţiativa Parlamentului şi Guvernului Moldovei, în cadrul instrumentului Uniunii Europene TAIEX (Instrumentul de Schimb de Informații și Asistență Tehnică al Uniunii Europene).