Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Pescuit ilegal pe arii protejate…

Pescuit ilegal pe arii protejate de stat

Angajații Direcției regionale Sud documentează șapte locuitori ai raionului Cahul pentru încălcarea regimului de frontieră, cu scopul practicării pescuitului în ariile protejate ale rezervaţiei de stat „Prutul de jos”.

La data de 24 februarie, inspectorii Sectorului Poliției de Frontieră „Brânza” au reținut, pe direcția Slobozia-Mare –Tulucești, doi bărbați, în timp ce pescuiau pe lacul Beleu. La solicitarea polițiștilor de frontieră de a se legitima, aceștia nu au putut prezenta documente ce le-ar fi permis pescuitul în zonă. Totodată, au fost depistate şapte plase cu lungimea totală de 650 de metri, cu ajutorul cărora aceștia reușiseră să prindă 46 de peşti de diferite specii.

Pe aceeași direcție, la data de 26 februarie, au fost depistați alți doi locuitori ai raionului Cahul, în vârstă de 23 și respectiv, 24 de ani, care pescuiau pe lacul Beleu. De la aceștia au fost ridicate zece plase monofilament, cu lungimea totală de 700 metri, precum și peşte – 69 de bucăți, cu masa de 20 kg.

Al treilea caz a fost înregistrat ieri, 28 februarie, când angajații Poliției de Frontieră au reținut alți trei cetățeni, domiciliați în raionul Cahul, la fel, documentați pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj piscicol în acvatoriul Rezervației „Prutul de Jos”. În cadrul evaluării corpurilor delicte depistate, au fost consemnate 21 de plase și 105 pești de diferite specii, în total 18 kg.

Conform procedurii, în privinţa persoanelor reţinute au fost întocmite procese verbale cu privire la contravenţie pentru încălcarea regulilor regimului zonei de frontieră, fiind aplicate amenzi în marime a câte 20 de unități convenționale. Persoanele, împreună cu bunurile ridicate, au fost transmise, după competenţă, Serviciului piscicol Cahul.

Amintim că în dimineața zilei de 24 februarie, curent, angajații Sectorului Poliției de Frontieră ”Cișmichioi” au reținut un moldovean care pescuia pe lacul Cahul cu dispozitive interzise prin lege. Tânărul, de 23 de ani, nu deţinea autorizaţie pentru desfăşurarea activităţii de pescuit și nici nu anunțase din timp polițiștii de frontieră despre aflarea sa în zonă. Atunci au fost găsite mai multe plase, cu o lungime de circa 1000 metri şi 800 de peşti, specia Caras, în cantitate de 200 kg.

Per total, pe parcursul săptămânii precedente, au fost atrase la răspundere contravenţională pentru încălcarea regulilor regimului zonei de frontieră în scop de braconaj piscicol – 8 persoane, de la care au fost ridicate, cumulativ, 39 de plase monofilament de 4450 metri, precum și 1020 de pești, de diferite specii.