Principală  —  IMPORTANTE   —   Percheziții într-un dosar de spălare…

Percheziții într-un dosar de spălare de bani. O persoană, reținută: „Face parte din grupul care ar fi deghizat bunurile rezultate din deposedarea a 75 % din activele statului deținute într-o fabrică”

Sursa foto: CNA

Zece percheziții au fost desfășurate joi, 22 februarie, de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) pe o cauză penală pornită pe fapte de spălare de bani, rezultată dintr-o însușire istorică a 75,11% din patrimoniul R. Moldova deținut în cadrul societății pe acțiuni „Mioara” din municipiul Bălți. O persoană din grupul implicat în schema de spălare de bani a fost reținută, urmând a fi audiată și plasată în izolator.

Potrivit unui comunicat al CNA, sub conducerea Procuraturii municipiului Chișinău și suportul Serviciului Prevenire și Combatere a Spălării Banilor (SPCSB), un grup de persoane cu diverse funcții în cadrul societății pe acțiuni menționate, în care statul deținea 75,11%, constituit dintr-un complex de construcții de producere și un teren de 8 ha amplasate în municipiul Bălți, „au organizat însușirea acestui pachet de acțiuni, iar ulterior au efectuat tranzacții încrucișate și au încheiat împrumuturi păguboase”.

„Deși faptele de însușire a proprietății statului R. Moldova au fost constatate prin decizie definitivă și irevocabilă a CSJ în anul 2016, grupul de persoane a intrat în proprietatea bunurilor imobile, o parte din care au fost înstrăinate în schimbul a circa 80 de milioane lei, de care urma să beneficieze statul”, menționează CNA.

În urma acțiunilor procesuale efectuate de ofițerii CNA, a fost reținut unul dintre figuranții de bază care a intrat în proprietatea bunurilor, fiind ridicate obiecte și documente care prezintă interes pentru cauza penală.