Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Parlamentul a luat act de…

Parlamentul a luat act de demisia unei membre internaționale a Comisiei Vetting

Sursa: Comisia Vetting - Vetting Commission/Facebook

Maria Giuliana Civinini și-a dat demisia din funcția de membră a Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost votat de 55 de deputați.

Maria Giuliana Civinini și-a depus cererea de demisie la sfârșitul lunii martie, însă va rămâne în funcție până la data de 15 mai, pentru a finaliza rapoartele pe cazurile la care a participat la luarea deciziilor. Ulterior, conform prevederilor legale, Parlamentul va numi un nou membru în această funcție.

Comisia de evaluare externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție este constituită din șase membri. Trei dintre ei sunt propuși de fracțiunile parlamentare, iar trei – de partenerii de dezvoltare. Membrii Comisiei sunt numiți de Parlament, cu votul a 3/5 din numărul deputaților aleși.

Într-o scrisoare adresată Parlamentului, Civinini a declarat că a fost o onoare să facă parte din Comisia Vetting și că este recunoscătoare pentru această oportunitate. 

Maria Giuliana Civinini este o expertă internațională, formatoare la Școala Superioară de Magistratură (SSM) din Italia. Aceasta este judecătoare în demisie cu peste 40 de ani de experiență în sistemul judiciar italian, inclusiv în calitate de președinte al Tribunalului din Pisa și membru al Consiliului Superior al Magistraturii.