Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Parlamentul a aprobat demisia a…

Parlamentul a aprobat demisia a trei judecători de la Curtea Supremă de Justiție

Deși inițial au elaborat un proiect de hotărâre privind eliberarea din funcție a cinci judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), deputații au aprobat demisia doar a trei magistrați, după ce doi judecători s-au răzgândit și și-au retras cererile de demisie.

Astfel, cu votul a 54 de deputați, Parlamentul a aprobat demisia lui Dumitru Visternicean, Elena Covalenco și Iulia Sîrcu de la CSJ.

Deputatul Grigore Cobzac a solicitat ca judecătorii să vină în plenul Parlamentului nu doar atunci când sunt numiți în funcție, dar și atunci când își dau demisia, astfel încât deputații să le poată adresa întrebări. Propunerea nu a fost susținută însă de majoritatea deputaților.

Foto: magistrat.md

Din 2009 și până în 2017 Dumitru Visternicean a fost membru al CSM, iar în această perioadă a îndeplinit și funcția de președinte al CSM. În 2011, magistratul a fost decorat de președintele interimar Marian Lupu cu titlul onorific „Om Emerit”. Victerniceanu are o experiență de 37 de ani în domeniu.

Magistratul de la CSJ a ridicat în 2017 un salariu de 231 de mii de lei. În declarația de avere Visterniceanu a trecut doar un apartament pe care l-a dobândit în 2007. Magistratul nu deține alte terenuri, case sau automobile.

Foto: magistrat.md

Iulia Sîrcu activează la CSJ din 2005. Magistrata a făcut parte din completul de judecată care a obligat statul să transfere companiei Basconslux SRL peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican. Deși, Colegiul Disciplinar a decis sancționarea cu mustrare aspră a celor patru judecători de la CSJ, Consiliul Superior al Magistraturii a scutit magistrații de pedeapsă.

Potrivit declarației de avere pentru 2017, Iulia Sîrcu a ridicat un salariu de aproape 323 de mii de lei de la CSJ și un salariu de circa 52 de mii de lei de la Institutul Național al Justiției. Magistrata a primit în 2017 și o pensie de 178 de mii de lei. Familia Sîrcu deține o casă, un apartament și o mașină.

Foto: magistrat.md

În 2008 Elena Covalenco a fost numită în funcția de judecător la CSJ până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. Anterior aceasta a activat în calitate de judecătoare la Judecătoria Rîșcani. Potrivit magistrat.md, prin decretul președintelui R. Moldova din 2012, magistratei i s-a conferit gradul superior de calificare al judecătorului.

Potrivit declarației de avere pentru 2017, Elena Covalenco a primit un salariu de circa 256 de mii de lei de la CSJ, la care se adaugă și pensie de 162 de mii de lei. Magistrata deține cota parte în două terenuri și două apartamente. Covalenco mai deține un apartament, în posesia căruia a intrat în 2018.

Mai mulți judecători au depus cereri de demisie din funcție. Ar putea urma şi alte plecări, inclusiv din rândul angajaţilor instanţelor, care susţin că, după reforma salarială, au fost informaţi că vor primi mai puţini bani. Temerea acestora este însă negată de reprezentanţii Ministerului Finanţelor, care susţin că nu vor exista bugetari care să primească în 2019 mai puţini bani decât în acest an, 2018.