Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Operațiune comună între organele de…

Operațiune comună între organele de drept din R. Moldova și România: O însușire istorică a 75,11% din patrimoniul deținut în cadrul societății pe acțiuni „Mioara” din Bălți

Sursa: CNA

O operațiune comună a ofițerilor Centrului Național Anticorupție (CNA) și ofițerilor din România a fost desfășurată într-un dosar de spălare de bani privind o însușire istorică a 75,11% din patrimoniul R. Moldova, deținut în cadrul societății pe acțiuni „Mioara” din mun. Bălți.

Polițiștii și procurorii D.I.I.C.O.T., asistați de către ofițerii CNA, au efectuat o serie de acțiuni de urmărire penală în mai multe orașe din România. În urma acestora, au fost efectuate percheziții la domiciliile învinuiților, ridicate probe concludente pentru urmărirea penală și sechestrate bunuri în valoare de circa 1,5 milioane de euro. Printre bunuri indisponibilizate se numără conturi bancare și bunuri imobile, aflate în jurisdicția României.

Pe 23 februarie 2024 au fost efectuate 10 percheziții pe teritoriul Republicii Moldova în dosarul ”S.A. Mioara”, în urma cărora o persoană a fost reținută.

Potrivit CNA, bunurile societății, constituite dintr-un complex de construcții de producere și un teren de 8 ha, au fost însușite de un grup de persoane care ulterior au efectuat tranzacții încrucișate și au încheiat împrumuturi păguboase. Deși faptele de însușire a proprietății statului R. Moldova au fost constatate prin decizie definitivă și irevocabilă a Curții Supreme de Justiție a Republicii Moldova (CSJ) în anul 2016, grupul de persoane a intrat în proprietatea bunurilor imobile, o parte dintre care au fost înstrăinate în schimbul a circa 80 de milioane lei, de care urma să beneficieze statul.