Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Președinte de Judecătorie: „A…

(VIDEO) Președinte de Judecătorie: „A fost crik dușî. Di ciudă, m-am apucat și am scris”

Imagine-simbol

Președintele Judecătoriei Râșcani a adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și altor autorități un text revoltat, prin care cere ca instanțele judecătorești să fie optimizate. Demersul magistratului vine după ce, acum trei luni, Parlamentul a a votat în lectură finală legea cu privire la reorganizarea hărţii judecătoreşti. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2017, în RM vor exista doar 15 instanţe judecătoreşti de nivelul întâi – judecătorii, faţă cele 44 existente în prezent.

Sursa Video: www.ZdG.md

Oleg Melniciuc, președinte al Judecătoriei sectorului Râșcani din Chișinău, a adus critici în mod repetat reorganizării judecătorești votate de Parlament. Acesta a expediat în adresa CSM și a altor instituții de stat o petiție prin care solicită să fie începută optimizarea, fără a aștepta intrarea în vigoare a legii. „Eu am mari dubii că o să se reușească cu legea privind optimizarea instanțelor judecătorești. Cu atât mai mult, din câte se spune, nu prea sunt bani pentru asemenea proiecte. La o etapă premergătoare, eu propun a se face optimizarea prin ceea ce am indicat în demers.

Conform legii cu privire la reorganizarea hărţii judecătoreşti, noile instanţe vor fi create prin comasarea judecătoriilor existente, astfel încât în fiecare judecătorie să fie cel puţin 9 judecători. Toate cele cinci judecătorii din Chişinău vor fi comasate într-o singură instanţă, Judecătoria Chişinău. Judecătoriile specializate, militară şi comercială de circumscripţie, îşi vor înceta activitatea.

CSM a avizat proiectul de lege printr-o hotărâre luată la 22 martie 2016. Membrii CSM au avut mai multe obiecţii asupra noii hărţi judecătoreşti şi au venit cu mai multe propuneri, care însă, într-un final, nu au fost acceptate.