Principală  —  IMPORTANTE   —   O femeie din R. Moldova…

O femeie din R. Moldova a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru exploatarea prin cerșetorie a unei conaționale în Rusia

Imagine simbol

O femeie din R. Moldova care a cerșit anterior în Rostov, Rusia, și a recrutat ilegal o altă conațională în acest scop, în 2012, a fost condamnată la 7 ani închisoare, urmare a unui dosar penal trimis în judecată de procurorul din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Învinuita are vârsta de 38 de ani, cu domiciliul în acea perioadă în Durlești, iar anterior a fost condamnată pentru sustrageri și păstrarea drogurilor. Aceasta a fost acuzată de exploatarea prin cerșetorie a victimei din Hâncești, cu vârsta de 39 de ani, cu un copil la întreținere, informează Procuratura Generală (PG).

„Potrivit datelor prezentate de procurorii PCCOCS în dosarul pornit în 2017 și trimis Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani în 2018, învinuita ar fi plătit o anumită sumă de bani unor complici (a căror contribuție este cercetată într-un alt dosar) care i-au prezentat-o pe femeia căreia ei i-au propus o ofertă de muncă la construcție, în Rusia. În ceea ce privește salariul promis, acesta ar fi variat între 300-500 de dolari lunar.

În acest sens, învinuita a plătit pentru emiterea unui pașaport în termen de o zi pentru victimă, inclusiv călătoria până-n Rostov, pe care „îl păstra” la ea, inclusiv buletinul de identitate al victimei. Astfel, învinuita a profitat de situația financiară disperată a victimei și odată sosite în Rusia, a exploatat-o prin cerșetorie, fiind cazate în aceeași locuință. Exploatarea victimei a durat șapte zile – în preajma unei biserici, precum și în transport public. Așa cum munca era diferită de cea promisă, iar victima a obiectat față de umilința la care era supusă și a solicitat revenirea în R. Moldova, aceasta a fost deposedată de banii adunați în acest răstimp și urcată în autobus spre casă”, menționează PG.

Sentința este cu drept de atac, timp în care inculpata se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.