Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Numărul reținuților a ajuns la…

Numărul reținuților a ajuns la nouă! Cine sunt și pentru ce au ajuns în izolatorul CNA

Nouă persoane au fost reținute astăzi, 25 mai, pentru 72 de ore, în dosare de corupere, trafic de influenţă şi depăşirea atribuţiilor de serviciu de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție. Este vorba despre secretarul Consiliului Municipal Chişinău (CMC), Valeriu Didenco, doi consilieri, Oleg Onișcenco și Ghenadie Dumanschi și șase reprezentanți ai unor agenți economici. Oamenii legii au operat percheziţii la birourile, domiciliile şi în automobilele bănuiţilor. Procurorii urmează să decidă ulterior solicitarea arestării preventive.

Într-un comunicat de presă, CNA precizează că timp de câteva luni cazurile au fost documentate, perioadă în care au fost colectate probe video şi audio privind comiterea mai multor abuzuri, printre care oferire şi luare de mită, influenţare a unor decizii ale CMC şi favorizarea unor agenţi economici.

 „Concret, secretarul CMC este bănuit că, în perioada documentării, ar fi pretins, în repetate rânduri, mijloace financiare sau bunuri de la reprezentanţii unor agenţi economici şi unii consilieri municipali pentru diferite servicii precum:  includerea pe ordinea de zi a Consiliului a  unor proiecte privind perfectarea unor acte pentru prelungirea termenului de arendă pentru diferite terenuri; pentru includerea în ordinea de zi a CMC a unor proiecte privind modificarea hotarelor unor loturi; pentru pregătirea setului de documente în vederea cumpărării-vânzării unor terenuri, pentru aprobarea planurilor urbanistice pentru anumite obiecte. Potrivit materialelor cauzei, secretarul CMC ar fi pretins şi acceptat diferite sume de bani pentru influenţarea membrilor Consiliului sau altor responsabili din cadrul Primăriei”, se arată în comunicatul CNA, unde se mai precizează că la această oră, acţiunile de urmărire penală continuă cu percheziţii şi audierea persoanelor.

În aceste momente ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) desfășoară percheziții în birourile primarului muncipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă. Nu se cunoaște în ce dosar au loc perchezițiile respective și dacă au vreo legătură cu reținerile celor nouă persoane.