Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Noua ministră a Justiției, Veronica…

Noua ministră a Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a fost prezentată colectivului instituției. Dorin Recean: „Cea mai dificilă reformă pe care trebuie să o realizeze R. Moldova este cea a justiției”

Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a fost prezentată vineri, 17 februarie, colectivului instituției de către prim-ministrul Dorin Recean. Șeful Guvernului a menționat că cea mai dificilă reformă pe care trebuie să o realizeze R. Moldova este cea a justiției.

„Avem sarcina clară să reformăm sistemul, să încurajăm cât mai mulți oameni onești să iasă în față și să-și asume să conducă acest sistem. Am încrederea că doamna ministru Veronica Mihailov-Moraru ne va conduce într-un mod accelerat pe această cale”, se arată într-o postare a premierului pe rețelele sociale.

Contextul actual pe sectorul justiției este foarte complicat”, a subliniat și noua ministră, într-un mesaj publicat după învestirea Guvernului.

„Dar cu certitudine, vom continua acțiunile de reformare a justiției pe toate segmentele sale (procesul de filtrare și de verificare a integrității actorilor justiției, promovarea pachetului de legi privind reformarea Curții Supreme de Justiție, delimitarea competențelor Procuraturii Anticorupție și a Centrului Național Anticorupție, revizuirea legislației pentru simplificarea procedurilor de examinare a cauzelor penale, adoptarea noilor legi cu privire la accesul la informații și datele cu caracter personal, digitalizarea pe sectorul justiției, și multe altele). Indiferent de cîte blocaje sau semnale de rezistență vor fi, schimbările din justiție trebuie continuate și accelerate.

Reformele trebuie să fie făcute în interesul cetățeanului, dar și pentru a restabili încrederea în profesioniștii onești ai justiției. Și eu cred că în acest proces complex, trebuie să avem susținere și o implicare mult mai amplă, dar constructivă din partea tuturor, inclusiv din partea reprezentanților justiției”, a mai spus Mihailov-Moraru.

Veronica Mihailov-Moraru este secretara de stat la Ministerului Justiției din august 2021. Ea a mai deținut această funcție și în 2019.  Veronica Mihailov – Moraru deține licența de avocată, magistru în drept, formator și consultant în mai multe proiecte ce ține de justiție și drepturile omului. De asemenea, a deținut funcția de președinte Amnesty International Moldova și de membru și președinte a Comisiei de Licențiere a Uniunii Avocaților. 

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Lilian Carp a declarat anterior că Sergiu Litvinenco a refuzat să facă parte din noua garnitură guvernamentală.

Membrii Guvernului condus de Dorin Recean au depus joi, 16 februarie, jurământul de învestire, la Președinție.

Parlamentul a acordat joi, 16 februarie, votul de încredere asupra programului de activitate al Guvernului condus de Dorin Recean și a întregii liste a Guvernului. Totodată, a fost aprobată lista ministerelor.

Printre obiectivele stabilite de Guvern sunt:

  • Deschiderea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană și accelerarea procesului de integrare;
  • Elaborarea mecanismului pentru asigurarea disciplinei și evaluarea autorităților publice şi a întreprinderilor de stat, precum şi definirea criteriilor de performanță adecvate pentru activitatea acestora;
  • Promovarea măsurilor de dereglementare a economiei, eliminarea barierelor birocratice şi a procedurilor normative excesive din calea antreprenorilor;
  • Crearea precondițiilor pentru lansarea de noi afaceri prin facilitarea deschiderii, a dezvoltării şi a internaționalizării afacerilor, susținerea IMM-urilor prin programe de finanțare şi instruire;
  • Majorarea influxului de investiții străine și locale în toate domeniile, inclusiv în industrie, IT, întreprinderi de prelucrare a producției agricole și în infrastructura post-recoltare.

Pe 10 februarie 2023, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind desemnarea lui Dorin Recean în calitate de candidat pentru funcția de prin-ministru după ce Natalia Gavrilița a demisionat.