Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   ULTIMA ORĂ/ Guvernul Recean a…

ULTIMA ORĂ Guvernul Recean a primit votul de încredere al Parlamentului

R. Moldova are un nou Guvern. Parlamentul a acordat joi, 16 februarie, votul de încredere asupra programului de activitate al Guvernului condus de Dorin Recean și a întregii liste a Guvernului. Pentru echipa guvernamentală au votat 62 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate. Totodată, a fost aprobată lista ministerelor.

Prim-ministrul și miniștrii desemnați vor depune astăzi, 16 februarie, jurământul de învestire în fața președintei R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat instituția prezidențială.

Programului de activitate al Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”

„Ne dorim o țară cu cetățeni prosperi, cu instituții puternice și transparente, cu mediu de afaceri competitiv, pentru care relația cu statul e un accelerator şi nu o serie de obstacole. Vrem să trăim într-o lume sigură, în care tratatele internaționale sunt respectate, în care problemele dintre țări se rezolvă prin dialog, în care există respect față de statele mici. Vrem să fim membri deplini ai Uniunii Europene. Acest program desfășoară paşii pe care îi vom întreprinde pentru a realiza această viziune”, se menționează în documentul prezentat deputaților.

Printre obiectivele stabilite de Guvern sunt:

  • Deschiderea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană și accelerarea procesului de integrare;
  • Elaborarea mecanismului pentru asigurarea disciplinei și evaluarea autorităților publice şi a întreprinderilor de stat, precum şi definirea criteriilor de performanță adecvate pentru activitatea acestora;
  • Promovarea măsurilor de dereglementare a economiei, eliminarea barierelor birocratice şi a procedurilor normative excesive din calea antreprenorilor;
  • Crearea precondițiilor pentru lansarea de noi afaceri prin facilitarea deschiderii, a dezvoltării şi a internaționalizării afacerilor, susținerea IMM-urilor prin programe de finanțare şi instruire;
  • Majorarea influxului de investiții străine și locale în toate domeniile, inclusiv în industrie, IT, întreprinderi de prelucrare a producției agricole și în infrastructura post-recoltare.

În vederea îndeplinirii programului, a fost aprobată următoarea structură a Guvernului:

  1. Prim-ministru – Dorin Recean
  2. Viceprim-ministru, ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării – Dumitru Alaiba
  3. Viceprim-ministru, ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene – Nicu Popescu
  4. Viceprim-ministru, ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare – Vladimir Bolea
  5. Viceprim-ministru pentru Reintegrare – Oleg Serebrian
  6. Ministerul Afacerilor Interne – Ana Revenco
  7. Ministerul Finanțelor – Veronica Sirețeanu
  8. Ministerul Justiției – Veronica Mihailov-Moraru
  9. Ministerul Apărării – Anatolie Nosatîi
  10. Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – Lilia Dabija
  11. Ministerul Energiei – Victor Parlicov
  12. Ministerul Mediului – Iordanca-Rodica Ivanov
  13. Ministerul Muncii și Protecției Sociale – Alexei Buzu
  14. Ministerul Educaţiei și Cercetării – Anatolie Topală
  15. Ministerul Sănătății – Ala Nemerenco
  16. Ministerul Culturii – Sergiu Prodan

Astfel, va fi creat un nou minister, cel al Energiei, care urmează să fie condus de Victor Parlicov. Totodată, la cârma Ministerului Finanțelor va veni Veronica Sirețeanu, la Ministerul Justiției – Veronica Mihailov-Moraru, iar la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale – Lilia Dabija.

Funcția de viceprim-ministrul pentru Digitalizare, ocupată anterior de Iurie Țurcanu, a fost comasată cu cea care a fost anterior doar de ministru al Economiei. În acest sens, Dumitru Alaiba urmează să dețină funcția de viceprim-ministru și ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii, va prelua și fotoliul de vicepremier, iar Oleg Serebrian rămâne viceprim-ministru pentru Reintegrare.

Viceprim-ministru în exerciți Nicu Popescu va continua să conducă Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Ala Nemerenco – Ministerul Sănătății, Anatolie Nosatîi – Ministerul Apărării, Ana Revenco – Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Anatolie Topală – Ministerul Educației și Cercetării, Sergiu Prodan – Ministerul Culturii, Alexei Buzu – Ministerul Muncii și Protecției Sociale, iar Iordanca-Rodica Ivanov – Ministerul Mediului.

Parlament Programul de Acti… by Ziarul de Gardă

În conformitate cu articolul 98 din Constituție, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor aleşi. În baza votului de încredere acordat de Parlament, Preşedintele Republicii Moldova numeşte Guvernul. Acesta îşi exercită atribuţiile din ziua depunerii jurământului de către membrii lui în faţa șefului statului.

Pe 10 februarie 2023, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind desemnarea lui Dorin Recean în calitate de candidat pentru funcția de prim-ministru după ce Natalia Gavrilița a demisionat.