Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Membrii Guvernului condus…

LIVE TEXT Membrii Guvernului condus de Dorin Recean au depus jurământul de învestire. Președinta Maia Sandu: „Sarcina noului Executiv este să pună R. Moldova pe un făgaș de reconstrucție și dezvoltare”

Membrii Guvernului condus de Dorin Recean depun joi, 16 februarie, jurământul de învestire după ce au primit vot de încredere din partea Parlamentului. Ceremonia de învestitură a noului Executiv are loc la Președinție.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, preşedinta R. Moldova, Maia Sandu, a numit Guvernul.

UPDATE 17:04 Președinta Maia Sandu: „Sarcina noului Guvern este să ofere siguranță cetățenilor și să pună R. Moldova pe un făgaș de reconstrucție și dezvoltare. Trebuie să reconstruim economia (…). Trebuie să continuăm reconstrucția localităților. În acest an și în anii care vin, Guvernul urmează să finalizeze și să pornească noi proiecte de infrastructură în localități, în cadrul Programului „Satului European” și în cadrul altor programe. Investițiile în infrastructură vor schimba calitatea vieții în localitățile din țară. Oamenii trebuie să vadă mai multe drumuri de calitate, să simtă că satele și orașele lor se schimbă în bine, că au școli și grădinițe europene. Noul Guvern trebuie să păstreze R. Moldova în lumea țărilor libere, unde viața omului contează și unde fiecare poate gândi și acționa liber. Își poate construi viața pe care și-o dorește. Cetățenii rămân îngrijorați, iar Guvernul trebuie să răspundă acestor îngrijorări în toate domeniile. Aștept de la Guvern să comunice deschis și direct cu oamenii. Să informeze clar despre tot ceea ce face (…)”, a spus Maia Sandu.

UPDATE 17:04 Toți miniștrii din Guvernul Recean au depus jurământul de învestire.

UPDATE 16:50 Prim-ministrul votat de Parlament, Dorin Recean, a depus jurământul de învestire.

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea propăşirii R. Moldova, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”, a declarat Dorin Recean.

Parlamentul a acordat joi, 16 februarie, votul de încredere asupra programului de activitate al Guvernului condus de Dorin Recean și a întregii liste a Guvernului. Totodată, a fost aprobată lista ministerelor.

Printre obiectivele stabilite de noul Guvern sunt:

  • Deschiderea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană și accelerarea procesului de integrare;
  • Elaborarea mecanismului pentru asigurarea disciplinei și evaluarea autorităților publice şi a întreprinderilor de stat, precum şi definirea criteriilor de performanță adecvate pentru activitatea acestora;
  • Promovarea măsurilor de dereglementare a economiei, eliminarea barierelor birocratice şi a procedurilor normative excesive din calea antreprenorilor;
  • Crearea precondițiilor pentru lansarea de noi afaceri prin facilitarea deschiderii, a dezvoltării şi a internaționalizării afacerilor, susținerea IMM-urilor prin programe de finanțare şi instruire;
  • Majorarea influxului de investiții străine și locale în toate domeniile, inclusiv în industrie, IT, întreprinderi de prelucrare a producției agricole și în infrastructura post-recoltare.