Năstase cere anularea ordonanței de refuz în pornirea unui dosar privind finanțarea PSRM-ului cu bani din Rusia

Andrei Năstase a depus o plângere prin care solicită anularea ordonanţei procurorului anticorupție Alexandru Cernei prin care a fost respinsă inițierea urmăririi penale în cazul finanțării din Federația Rusă a Partidului Socialiștilor (PSRM), după ce una dintre televiziunile deținute de fostul lider al PDM a publicat în iunie 2019 mai multe secvențe video ale negocierilor dintre șeful statului și Vlad Plahotniuc, privind formarea unei alianțe de guvernare.

Ordonanța din 8 iulie trebuie privită ca fiind o consecință logică a trocului dintre Dodon și Plahotniuc ca ambii să evite răspunderea penală”, a declarat președintele Platformei DA, Andrei Năstase.

Potrivit lui Năstase, pentru a fi efectuate măsurile de urmărire penală în acest caz, era necesară implicarea directă a procurorului general, cu dispunerea unei expertize financiar-contabile, or procurorul „i-a audiat superficial” pe Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov.

În ordonanța prin care este refuzată începerea urmării penale în cazul finanțării din Federația Rusă a PSRM este menționat că discuția din 7 iunie 2019 dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, făcută publică în plină criză politică la Chișinău, „pare a nu fi una serioasă”, iar oponenții politici, „se provoacă unul pe altul”.

Procurorul a luat decizia după ce i-a audiat pe Igor Dodon, Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, dar și după studierea unui răspuns primit de la Serviciul Prevenirea şi Combatere a Spălării Banilor și a rapoartelor PSRM depuse la CEC pe parcursul ultimilor ani.

Potrivit ordonanței, Plahotniuc ar fi declarat că Igor Dodon a confirmat la discuția din 7 iunie că primește în jur de 600 – 700 mii USD pe lună pentru finanțarea PSRM-ului. De cealaltă parte, Igor Dodon le-a spus procurorilor că aceste informații nu corespund adevărului,  „făcând-o în mod intenționat, pentru a înțelege care sunt intențiile acestor persoane și care sunt resursele financiare reale utilizate pentru întreținerea partidului democrat”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *