Motivul pentru care CSM a decis prelungirea concursului pentru funcțiile vacante de judecător la CC

Deși în concurs au depus dosarele 14 pretendenți, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis în cadrul ședinței de astăzi, 16 iulie, extinderea perioadei de depunere a dosarelor în concursul pentru ocuparea funcțiilor vacante de la Curtea Constituțională.

Președintele CSM, Victor Micu, a anunțat despre prelungirea concursului pentru stabilirea criteriilor de selecție a candidaților. Astfel, pretendenții la funcția de judecător al CC își pot depune dosarele până la 23 iulie, urmând ca la 30 iulie să fie examinate dosarele și desemnați cei doi judecători la CC din partea CSM. 

Decizia CSM vine și după ce ministra Justiției, Olesea Stamate, a declarat că este mai bine ca CSM să nu ia decizii în grabă și să ofere societății civile „suficient timp pentru a analiza candidații”.

Totodată, anterior, mai multe ONG-uri au lansat un apel către CSM, prin intermediul căruia au solicitat ca membrii CSM:

  • să anunțe criteriile de selecție a candidaților la funcția de judecător constituțional înainte de efectuarea interviului;
  • să facă publice interviurile sau cel puțin să le publice imediat după finalizarea ședinței CSM, în cazul în care acestea nu se vor efectua în ședința publică a CSM;
  • în cazul în care termenul scurt nu permite verificarea minuțioasă a candidaților, îndemnăm CSM-ul să amâne concursul sau decizia cu privire la candidații aleși pentru câteva zile;
  • să selecteze doi candidați cu adevărat integri și competenți;
  • să motiveze convingător hotărârea cu privire la alegerea celor doi judecători ai Curții Constituționale.

Paisprezece candidați s-au înscris în concursul organizat de CSM pentru cele două funcții de judecător la Curtea Constituțională din partea CSM. Este vorba despre: Teodor Cârnaț, Vladimir Grosu, Oleg Potârniche, Sergiu Băieșu, Eduard Boișteanu, Mihai Corj, Tatiana Răducanu, Eduard Ababei, Ghenadie Eni, Iulia Sîrcu, Serghei Țurcanu, Domnica Manole, Alexandru Spoială și Andrei Coca.

Foto: TVR Moldova

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *