Principală  —  IMPORTANTE   —   Morari critică declarațiile lui Stoianoglo…

Morari critică declarațiile lui Stoianoglo și vorbește despre o „legătură” a acestuia cu Platon: „Procurorul general ar putea fi investigat penal”

Procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, califică declarațiile făcute luni, 18 mai, de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, precum că dosarul privind furtul miliardului în care este vizat Veaceslav Platon a fost falsificat ca fiind „iresponsabile” și precizează că acesta ar putea fi investigat penal.

Mai mult, într-o reacție oferită pentru ZdG, Morari amintește că, în 2010, Platon și Stoianoglo, fiind deputați, au votat împotriva lichidării instanțelor judecătorești economice, iar acest fapt vorbește că între cei doi ar fi „o anumită legătură” și „nu exclud ca,în cazul schimbării guvernării, actualul procuror general să fie investigat penal”.

„Cazurile de revizuire a procesului penal sunt prevăzute în art. 458 alin. (3) din Codul de procedură penală. Dacă Stoianoglo afirmă că toate probele sunt contrafăcute în dosarul lui Platon, atunci temei pentru revizuire ar servi constatarea, prin sentința irevocabilă, de comitere a unei infracțiuni în timpul urmăririi penale sau în legătură cu judecarea cauzei. O astfel de situație, din câte cunosc, nu există.

Mai mult, la 7 mai 2020, referitor la dosarul lui Platon s-a expus Plenul Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție, care a respins cererea de revizuire a avocaților săi. Hotărârea motivată urmează să fie făcută publică la 5 iunie.

Consider că, prin declarațiile sale, Stoianoglo încalcă interdicția prevăzută în art. 15 alin.(2) lit.d) din Legea cu privire la Procuratură, care indică faptul că procurorul nu are dreptul să facă declarații publice dacă aceastea ar putea afecta urmărirea penală.

Cât de independent poate fi procurorul care examinează cererea de revizuire pe cazul Platon și cât de obiectivă va fi soluția adoptată de acesta, dacă procurorul general s-a expus public referitor la chestiunea examinată?

Prin declarațiile sale, Stoianoglo aduce atingere gravă principiului prezumției nevinovăției în cazul tuturor actorilor implicați în gestionarea cazului lui Platon, fapt ce este din nou o încălcare gravă a legii”, a comentat Morari pentru ZdG.

Dosarul lui Platon a fost examinat în perioada în care Viorel Morari deținea funcția de procuror-șef al PA.

L-am contactat pentru o reacție și pe fostul procuror de caz Andrei Băeșu, însă acesta avea telefonul deconectat.

Dosarul în privința lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate, iar principalul beneficiar al furtului miliardului a fost Vlad Plahotniuc, a declarat luni, 18 mai, procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

„Acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor. Prin urmare, cetățeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat și, respectiv, ilegal își ispășește pedeapsa. În baza probelor acumulate, Procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței în privința acestuia și va insista pe examinarea echitabilă a cazului, cu garantarea tuturor drepturilor procesuale ale acestuia – lucru, de care, anterior, a fost privat”, a spus Stoianoglo.