Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ CSJ a respins recursul…

DOC CSJ a respins recursul în anulare în dosarul Platon. Reacția avocatului

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins, drept inadmisibil, recursul în anulare declarat de avocații lui Veaceslav Platon în dosarul în care acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare. Acest lucru înseamnă că Platon a epuizat toate căile naționale de atac. Avocații lui Platon consideră ilegală decizia judecătorilor.

Recursul în anulare a fost respins de judecătorii CSJ la 7 mai, iar o decizie motivată în acest sens urmează a fi pronunțată abia la 5 iunie 2020.

Contactat telefonic de către ZdG, unul dintre avocații lui Platon ne-a comunicat că apărarea urmează să se expună atunci când vor face cunoștință cu decizia motivată a instanței.

„Motivarea încă nu am văzut-o. Când va fi motivarea, vom face cunoștință și vom putea să ne expunem. Considerăm că este o decizie ilegală, deoarece s-a constat persoanele vinovate real în comiterea acestei crime, iar clientul nostru este absolut nevinovat. Crima este produsă de alte persoane”, a declarat avocatul Alexandr Bodnariuc.

Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare într-un dosar de escrocherie și spălare de bani. Acesta este învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

Veaceslav Platon a fost reținut la 25 iulie 2016 la Kiev, în aceeași zi în care autoritățile de la Chișinău l-au anunțat în căutare internațională, fiind învinuit în dosarul privind fraudarea Băncii de Economii, de unde ar fi primit credite neperformante în sumă de peste 800 milioane de lei. Pe 29 august 2016 Platon a fost extrădat în R. Moldova. Procurorul pe acest caz a cerut pentru Platon o pedeapsă cumulativă de 23 de ani de închisoare.