Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (DOC) Moldova a plătit în…

(DOC) Moldova a plătit în ultimii cinci ani despăgubiri de 646 de mii de euro în dosarele pierdute la CtEDO

evz.ro

Între 2011-2015, R. Moldova a plătit din bugetul statului despăgubiri de 646 de mii de euro în  urma deciziilor adoptate de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO). În cele mai multe cazuri, reclamanții au invocat condiții deplorabile de detenție, rețineri ilegale, tratamente rele din partea poliției sau maltratări, investigații ineficiente din partea organelor de drept. Anul trecut, Guvernul a dispus să plătească 46 de mii de euro pentru încheierea tranzacțiilor amiabile cu reclamanții. 

Cea mai mare sumă plătită pe dosar a fost de 20 000 de euro și a fost achitată unui cetățean în 2014, în cazul STEFOGLO c. MOLDOVEI, pentru relele tratamente aplicate de către poliţişti și deţinerea ilegală într-un spital de psihiatrie. Astfel, la 30 iunie 2014, Guvernul a recunoscut încălcarea de către organele de drept a articolului 3 din Convenția Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), privind interzicerea torturii, precum și a drepturlui la libertate și siguranță, confom art. 5 din CEDO. Guvernul și-a asumat să achite în beneficiul reclamantului suma de 20.000 de euro cu titlu de prejudiciu material şi moral, precum şi costuri şi cheltuieli. 

ctedo
Puteți accesa aici rezumatele deciziilor din 2011-2015

Și în 2013, Guvernul a plătit 20 de mii de euro, drept prejudicii aduse lui Roman Ușenco, care a invocat că a fost maltratat de către poliţie în noiembrie 2008 şi că autorităţile nu au efectuat o investigaţie efectivă în privinţa acuzaţiilor de maltratare. La 15 şi 31 ianuarie 2013, Curtea a primit acordurile de reglementare amiabilă semnate de către părţi, în temeiul cărora reclamantul a acceptat să renunţe la orice pretenţii împotriva Republicii Moldova, în schimbul angajamentului Guvernului de a-i plăti 20.000 de euro.

În 2015 Guvernul a plătit 46 de mii de euro pentru încheierea tranzacțiilor amiabile cu 6 reclamanți. Din bugetul statului i-au fost achitați 16.500 de euro lui Octavian Dorogan pentru relele tratamente aplicate de către poliție și ineficiența investigației desfășurate în legătură cu plângerile sale, 10.000  de euro lui Sergiu Mocanu, pentru  lipsa unei bănuieli rezonabile care să justifice reţinerea şi  7.000 de euro lui Thomas Arend pentru condițiile deplorabile în care era deținut în Chișinău.