Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministrul Justiției, despre desemnarea lui…

Ministrul Justiției, despre desemnarea lui Gheorghe Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile: „Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiți oameni lipsiţi de integritate”

Sursa foto: glasul.md

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco susține că este inacceptabil ca în calitate de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) şi Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să fie numiți oameni lipsiţi de integritate. Reacția ministrului vine după ce fostul membru al CSM Gheorghe Avornic, actual apărător al fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc, despre care Ziarul de Gardă a scris anterior că deține proprietăți și firme în România și care a fost cercetat într-un dosar penal, a fost desemnat de Academia de Științe la funcția de membru al CSP din partea societății civile.

„Un scurt comentariu pe marginea desemnării de către Academia de Științe a Moldovei a unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor din partea societății civile. Integritatea unei persoane trebuie să stea la baza tuturor numirilor în funcţii de decizie din stat. Am spus din start că scopul nostru este de a avea oameni integri în toate structurile, dar mai ales în instituţiile cheie din justiţie. Mă refer aici în primul rând la CSM şi CSP, care sunt direct responsabile de numirile în funcţii ale judecătorilor şi procurorilor. Tocmai din această cauză promovăm ”pre-vettingul” şi sper, cât de curând, să începem implementarea acestui mecanism de verificare a integrităţii tuturor candidaţilor la funcţiile respective. Este inacceptabil ca în calitate de membri ai CSP şi CSM să fie numiți oameni lipsiţi de integritate. Mai ales că şi legea cere expres ca membrii acestor consilii din partea societății civile să fie cu o „reputaţie ireproşabilă”. În situația în care acest criteriu nu este întrunit, persoana este incompatibilă și, deci, nu poate ocupa funcția de membru în organele de autoadministrare judecătorească sau ale procuraturii”, se arată în mesajul postat de către ministrul Justiției.

La 20 ianuarie, Academia de Științe l-a desemnat pe Gheorghe Avornic la funcția de membru CSP din partea societății civile. Detalii aici

În prezent, Gheorghe Avornic este președintele Senatului Universității de Studii Politice Economice Europene „Constantin Stere”.

În ianuarie 2014, ZdG a scris că familia Avornic deţinea 30 de firme în R. Moldova şi România, acesta fiind fondator unic al Institutului Privat de Învăţământ Superior „Institutul Baltic de Ecologie, Politică şi Drept din Moldova”, deţinând şi o cotă de participare de 50% în Firma de producţie şi comerţ „Miledi” SRL. Pe numele soţiei sale, Ana Avornic, erau înscrise 8 firme, iar fiica sa, Victoria Avornic, era fondatoare a altor 12 firme. Unele dintre firmele familiei Avornic apăreau ca acţionari în alte firme.

ZdG a avut acces la documente oficiale care demonstrau faptul că Avornic a desfăşurat mai multe afaceri pe teritoriul României. Pe numele lui figura o firmă cu sediul în Iaşi și a fost înscrisă şi o vilă în localitatea Lunca Jariştei din judeţul Buzău.

Gheorghe Avornic este naşul de cununie al Violetei Cojocaru, fosta membră a CSM. El este văr cu ex-vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici.

Publicitate
Publicitate