Principală  —  IMPORTANTE   —   Medicul Virgiliu Urechi, șeful secției…

Medicul Virgiliu Urechi, șeful secției radiologie din cadrul Institutului Oncologic, acuzat de săvârșirea a cinci episoade de corupere pasivă, va ajunge în fața magistraților

Medicul Virgiliu Urechi, șeful secției radiologie din cadrul Institutului Oncologic, despre care ZdG a scris anterior că a fost reținut în flagrant de ofițerii CNA și procurorii anticorupție pentru corupere pasivă, după ce ar fi pretins 2 000 de euro pentru a asigura internarea unui bolnav de cancer și a urgenta începerea tratamentului oncologic, va ajunge în fața magistraților.

Procuratura Anticorupție a anunțat că dosarul în care acesta este acuzat „de săvârșirea a cinci episoade de corupere pasivă, manifestată prin pretinderea și acceptarea personal, de bunuri ce nu i se cuvin, pentru a îndeplini și a grăbi îndeplinirea unei acțiuni în exercitarea funcției sale, acțiuni săvârșite prin estorcare de bunuri”, a fost trimis miercuri, 8 iunie, în instanța de judecată.

Potrivit circumstanțelor cazului, șeful de secție vizat, cunoscând despre starea precară de sănătate a pacienților, pentru a-și îndeplini atribuțiile de serviciu, precum și pentru a urgenta internarea acestora în Secția Oncologică, prin intermediul rudelor, a pretins bani ce nu i se cuvin, prin estorcare.

„În perioada septembrie 2020 – februarie 2022, a pretins și primit de la rudele pacienților, bani ce nu i se cuvin în diferite sume cuprinse între 1 400 euro până 2 500 euro. Banii au fost primiți fie în biroul de serviciu sau pe holul instituției medicale.

Urmare a primirii banilor, învinuitul în aceeași zi organiza inițierea procedurii de tratament în regim prioritar, fără o programare prealabilă, la aparatajul radioterapeutic specific tratamentului antitumural, după care, tot în aceeași zi organiza și internarea pacienților”, anunță PA într-un comunicat de presă.

Procuratura Anticorupție menționează că, învinuitul nu și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea infracțiunilor incriminate, refuzând să facă careva declarații asupra circumstanțelor cazului investigat. Acesta este cercetat în arest la domiciliu pe un termen de 30 zile.

„Subsecvent, la demersul procurorilor, cu autorizarea judecătorului de instrucție, au fost aplicate măsuri de asigurare sub formă de sechestru, în vederea unei eventuale confiscări speciale, asupra unei încăperi locative din mun. Chișinău – în sumă de 801 811,28 lei și a unui automobil – în sumă de 396 991,81.

La fel, s-a aplicat sechestru asupra altor două încăperi locative din mun. Chișinău, în sumă de 41 160 euro și respectiv 1 062 190,59, pentru asigurarea unei confiscări extinse”, mai anunță PA.

În februarie 2022, responsabilii de la Centrul Național Anticorupție (CNA) au anunțat că un șef de secție din cadrul Institutului Oncologic a fost reținut de ofițerii CNA și procurorii anticorupție, fiind bănuit de corupere pasivă, în baza unui denunț depus de către un pacient.

Potrivit denunțătorului, șeful de secție ar fi pretins de la el 2 000 de euro pentru a asigura internarea unui bolnav incurabil și a urgenta începerea tratamentului oncologic. Discuția ar fi avut loc pe 11 februarie curent în biroul medicului, după care a fost sesizată conducerea instituției medicale și, respectiv, CNA.

CNA anunță că un șef de secție de la Institutul Oncologic a fost reținut de procurorii anticorupție pentru o mită de 2000 de euro. Pentru ce a cerut și primit banii

Șeful unei secții din cadrul Institutului Oncologic, reținut pentru corupție, plasat în arest pentru 20 de zile. CNA: un nou denunț a fost depus pe numele lui

Cum se investighează și cum (nu) se pedepsește corupția de la Institutul Oncologic