Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Mandatele membrilor CSM ar putea…

Mandatele membrilor CSM ar putea fi ridicate săptămâna viitoare. Solicitarea a zeci de judecători

Judecătorii cer convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, la 20 septembrie, pentru ridicarea mandatelor membrilor permanenți și ale membrilor supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). O cerere în acest sens, semnată de 87 de judecători, a fost înregistrată la Secretariatul CSM, transmite bizlaw.md.

„În considerarea faptului că autoadministrarea judecătorească este endogenă judecătorilor, resetarea și purificarea organelor ei de autoadministrare se impune imperios și imediat prin organele ei competente de autoadministrare, fiind necesară declanșarea din proprie inițiativă a procesului de auto-restructurare. Judecătorii semnatari consideră că acest lucru va genera eficiență principiului independenței justiției și capacităților judecătorilor din Republica Moldova la propria sa reconfigurare în interesele societății și a justiției”, este menționat în document.

Judecătorii au solicitat ca CSM să examineze chestiunea privind convocarea adunării în ședința care ar urma să aibă loc la 17 septembrie. Ordinea de zi pe care o propun judecătorii semnatari se referă la: 

  • evoluția sistemului judecătoresc și eficiența asigurării autoadministrării judecătorești de către CSM, ca garant al asigurării independenței justiției. Resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești; 
  • ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor.
Sursa: bizlaw.md

Deocamdată, pe site-ul CSM nu este anunțată vreo ședință în acest sens.

Contactat de ZdG, președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, nu a răspuns la telefon.

La 14 august, într-un comunicat de presă, CSM menționa că a fost sesizat de unii judecători că în cadrul orelor de program sunt convocați în ședințe, inclusiv judecătorii care se află în concediu de odihnă, în cadrul căreia li se sugerează insistent ideea necesității de a convoca o ședință extraordinară a Asociației Judecătorilor din Moldova, având unul dintre subiectele ordinii de zi „susținerea Consiliului Superior al Magistraturii”, menționându-se că acțiunea este coordonată cu CSM.

„În acest context, CSM informează corpul judecătoresc despre faptul că nici o activitate de genul celei menționate mai sus, nu a fost coordonată sau solicitată de Consiliu. CSM face apel către toți judecătorii din țară de a-și exercita obligațiunile de serviciu în cadrul prevăzut de lege, precum și de a se abține de la orice comportament, acțiune sau manifestare, care ar putea prejudicia încrederea publicului în sistemul judecătoresc”, nota CSM.