Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Ședința CSM. Membrii CSM…

LIVE Ședința CSM. Membrii CSM au respins cererea Svetlanei Tizu privind reîncadrarea în funcție și achitarea plăților salariale

Foto: Captură Privesc.eu

Membrii Consiliului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 25 mai, în ședință. Pe agendă sunt programate 15 subiecte.

În cadrul ședinței de astăzi, membrii CSM vor examina demersul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model”, referitor la desemnarea a două instanţe judecătoreşti în calitate de judecătorii-model pilot în cadrul proiectului USAID „Instanțe Judecătorești Model”, precum și demersul privind contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 18/6 din 18 septembrie 2020, emise în privința judecătorului Ion Cotea de la Judecătoria Cahul.

LIVE TEXT

13:45 A fost admis demersul cu privire la cererea judecătorului Ludmila Camerzan-Rotaru de la Judecătoria Comrat, sediul Vulcănești, referitor la suspendarea din funcție în legătură cu prelungirea concediului de maternitate.

13:20 Membrii CSM au admis demersul privind expirarea împuternicirilor unor președinți și vicepreședinți ai instanțelor judecătorești și desemnarea exercitării interimatului.

Astfel, membrii CSM l-au desemnat pe Vitalie Stratan în calitate de președinte interimar al judecătoriei Chișinău în temeiul legii cu privire la organizarea judecătorească (8 voturi), începând cu 27 mai. Judecătoarea Angela Catană a fost desemnată în calitate de vicepreședinte interimar al Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, începând cu 26 mai 2021 până la completarea funcției în modul stabilit de lege. Judecătorul Damaschin Constantin a fost ales în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, începând cu 27 mai până la completarea funcției în modul stabilit de lege. Stratan Vitalie a fost ales președinte al Judecătoriei Chișinău, începând cu 27 mai.

Totodată, CSM-ul a respins demersul privind numirea judecătoarei Corina Albu în funcția de președinte al Judecătoriei Hâncești.

12:24 A fost admis demersul cu privire la expirarea împuternicirilor unor președinți și vicepreședinți ai instanțelor judecătorești și desemnarea exercitării interimatului

12:24 CSM a admis demersul Colegiului „Alexei Mateevici” din Chișinău, referitor la acordarea posibilității efectuării stagiului de practică de către elevii specialității „Jurisprudență”, calificarea ”Grefieri” în instanțele judecătorești.

12:19 A fost admis demersul Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, referitor la modificarea Grupului de lucru pentru analiza hărții judiciare.

11:48 Magistrații CSM au admis demersul cu privire la nota informativă a Inspecției judiciare, referitor la executarea Hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii nr. 57/6 din 09 martie 2021.

„Aș avea o sugestie de modificat informațiile. Dacă ar fi posibil de modificat termenele semestrial, adică o dată la șase luni să prezentăm informațiile respective”, a declarat o reprezentantă a inspecției judiciare.

11:16 A fost admisă cererea judecătoarei Ecaterina Arseni de la Judecătoria Bălți, referitor la anularea suspendării din funcție în legătură cu acordarea concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului.

„Se anulează suspendarea in funcție a judecătoarei Ecaterina Arseni și se admite reîncadrarea in funcție începând cu 1 iunie 2021”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

11:15 Cu 12 voturi „pro”, membrii CSM au admis cererea judecătorului Sergiu Stratan de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, referitor la anularea suspendării din funcție în legătură cu acordarea concediului
parțial plătit pentru îngrijirea copilului.

11:10 Cu 11 voturi „pro”, membrii CSM au decis să amâne examinarea demersului privind contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 18/6 din 18 septembrie 2020, emise în privința judecătorului Ion Cotea de la Judecătoria Cahul.

11:09 Membrii CSM au respins contestația depusă de ex-judecătorul Mihai Murguleț împotriva Colegiului disciplinar. Magistrații au decis menținerea hotărârii prin care lui Murguleț i-a fost aplicată sancțiunea disciplinară.

10:47 Membrii CSM examinează cererea cu privire la contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 35/9 din 11 decembrie 2020, emise în privința ex-judecătorului Mihai Murguleț de la Judecătoria Chișinău.

„Pe 17 septembrie 2020, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a depus o cerere cu privire la multiple încălcări care au fost comise de Mihai Murguleț. Au fost întocmite mai multe rapoarte de către inspectori. Inspecția judiciară a constatat în acțiunile judecătorului privind abaterea disciplinară”, a declarat membrul CSM Victor Micu.

10:44 „Cu 3 voturi „pro” și 8 voturi „contra” se respinge contestația depusă de ex-judecătorul Mihai Murguleț din 18 septembrie. Se menține hotărârea din 18 septembrie 2020 emisă de Colegiul disciplinar prin care i-a fost aplicată sancțiunea disciplinară sub forma eliberării din funcție.

10:06 „Eu nu înțeleg de ce în rapoarte Murguleț a avut o caracteristică bună la serviciu dacă el nu s-a prezentat la muncă”, a declarat magistratul Dorel Musteață.

09:45 „Vreau să spun că domnul Ghenadie Pavliuc a sesizat președintele instanței reieșind din faptul că lipsa judecătorului Mihai Murguleț la serviciu s-a bazat exclusiv pe actele de verificare și control privind prezența lui la serviciu. Domnule Murguleț, dvs ați prezentat un șir de certificate medicale pentru lipsa dvs la serviciu”, a declarat judecătorul Radu Țurcanu.

„Inspecția judiciară a constatat că a rămas neacoperită o justificare de acte medicale”, a declarat reprezentanta inspecției judiciare.

09:22 CSM examinează cererea cu privire la contestarea Hotărârii plenului Colegiului disciplinar nr. 27/6 din 18 septembrie 2020, emise în privința ex-judecătorului Mihai Murguleț de la Judecătoria Chișinău.

„Ex-judecătorul Mihai Mărguleț a săvârșit mai multe încălcări disciplinare. Plenul Colegiului disciplinar a constatat că judecătorul a încălcat punctul 10 privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești. Murguleț a încălcat termenele de îndeplinire a procedurilor de perfectare și publicare a hotărârilor”, a declarat magistrata Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

„Într-adevăr am fost sancționat pentru lipsa nemotivată de la serviciu… Mi s-a intentat o plângere disciplinară din partea lui Ghenadie Pavliuc”, a spus Murguleț.

09:17 Cu 12 voturi „pro”, plenul CSM a respins cererea judecătoarei Svetlana Tizu privind reîncadrarea în funcție și achitarea plăților salariale.

09:08 Magistrații CSM examinează cererea judecătoarei Svetalana Tizu referitor la reîncadrarea în funcție și achitarea plăților salariale.

„Dna Tizu a depus o cerere. Ea spune ca părțile vătămate Gheorghe Parpalac și Lia Parpalac nu au legătură cu situația ei”, a declarat Victor Micu.

„Eu am prezentat CSM-ului cererea prin care Gheorghe Parpalac și Lia Parpalac au fost recunoscuți ca părți vătămate în cadrul cauzelor penale care au fost pornite exclusiv în baza art. 7. Ei au solicitat să fie recunoscuți ca părți vătămate”, a spus Tizu.

„Este prematur să examinăm noi această cerere. Aceasta ține de competența instanței de judecată. Apelul este înregistrat la Curtea de Apel și nu s-a expus asupra instanței. Dacă mențineți cererea, ea urmează a fi respinsă”, a declarat Victor Micu.

09:07 A început ședința CSM.