Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Ședința CSM. Pe ordinea…

LIVE Ședința CSM. Pe ordinea de zi sunt programate 12 subiecte

Foto: Captură Privesc.eu

Membrii Consiliului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 20 aprilie, în ședință. Pe agendă sunt programate 12 subiecte.

În cadrul ședinței de astăzi, 20 aprilie, membrii CSM vor examina demersul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model” referitor la desemnarea unui reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii în componența Comisiei de Selecție a Judecătoriilor Model. Tot pe agenda de azi a ședinței CSM se regăsește, din nou, subiectul privind stabilirea procedurii și criteriilor de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC).

LIVE TEXT

12:16 Membrii CSM au respins demersul Institutului Național al Justiției, referitor la prognoza pentru numărul de locuri la concursul de admitere în anul 2022 pentru formarea inițială a candidaților la funcția de judecător

12:13 A fost aprobată cererea judecătorului Tudor Stambol de la Judecătoria Chișinău, referitor la anularea suspendării din funcție în legătură cu acordarea concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului.

11:54 Cu 10 voturi „pro” membrii CSM au stabilit că, concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC) se va desfășura în conformitate cu criteriile de selectare a candidaților expuse în hotărârea din 16 iulie 2019.

Inițiativa aparține președintei interimar a CSM, Luiza Gafton.

„Propun să adoptăm o hotărâre prin care concursul acesta se va desfășura în conformitate cu cele expuse în hotărârea din 16 iulie 2019. Avem înscriși în concurs 15 candidați. Propun să stabilim criteriile, să le acceptăm pe cele expuse în hotărârea din iulie 2019”, a declarat Luiza Gafton.

13:53 Cu 10 voturi „pro” s-a acceptat declarția de abținere a magistratului Ion Crețu pentru a nu participa la examinarea subiectului privind stabilirea procedurii și criteriilor de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC).

11:53 Magistrații au revenit în ședință.

11:04 Membrii CSM și-au luat o pauză de 20 min pentru a examina subiectul privind stabilirea procedurii și criteriilor de selectare a candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională (CC).

10:59 Cu 10 voturi „pro” membrii CSM au admis demersul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model” referitor
la desemnarea unui reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii în
componența Comisiei de Selecție a Judecătoriilor Model.

„Se desemnează membrul CSM Luiza Gafton”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

Cu privire la demersul Proiectului „Instanțe Judecătorești Model” referitor
la desemnarea unui reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii în
componența Comisiei de Selecție a Judecătoriilor Model.

10:57 A fost aprobată cererea judecătoarei Natalia Doroftei de la Judecătoria Hîncești, referitor la anularea suspendării din funcție în legătură cu acordarea concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului.

10:56 Cu 11 voturi „pro” plenul CSM a admis cererea judecătorului Emil Bulat de la Judecătoria Hîncești,
referitor la suspendarea din funcție în legătură cu acordarea concediului parțial plătit pentru îngrijirea copilului.

10:54 Cu 11 voturi „pro” membrii CSM au aprobat cererea vicepreședintei Judecătoriei Orhei, Elvira Lavciuc, referitor la acordarea concediului de odihnă anual.

10:53 Membrii CSM au aprobat cererea judecătorului Dan Dubcovețchi de remitere a materialelor Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor.

10:52 Magistrații examinează subiectul cu privire la aprobarea unor dispoziţii emise de preşedintele interimar al
Consiliului Superior al Magistraturii, Luiza Gafton.

09:37 Se examinează cererea ex-judecătorului Victor Orîndaș.

„Cu 10 voturi „pro” se respinge cererea integrală a ex-judecătorului Victor Orîndaș privind încetarea efectelor juridice și ale actelor administrative a lui Victor Orîndaș”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

09:33 Cu 11 voturi „pro” membrii CSM au aprobat demersul președintelui Judecătoriei Căușeni, Sergiu Pleșca, privind desemnarea judecătoarei Aliona Postu pentru exercitarea atribuțiilor judecătorului de instrucție.

09:23 Cu 11 voturi „pro” magistrații CSM au probat Planul de activitate al Inspecţiei judiciare pentru
anul 2021.

09:22 Cu 11 voturi „pro” membrii CSM au luat act de raportul de de activitate din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul 2020.

09:08 Inspecția judiciară prezintă raportul de activitate din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii pentru anul 2020.

„Cât privește activitatea inspecției. Inspecția judiciară a venit cu un șir de propuneri pentru modificare. Am propus pentru anul curent următoarele acțiuni care să îmbunătățească activitatea inspecției: să îmbunătățească calitatea deciziilor și rapoartelor emise de inspecție; să eficientizeze controalele în instanțele judecătorești în vederea sporirii încrederii în justiție; să monitorizeze motivele aflării dosarelor în procedura mai are de 12 luni; să înainteze propuneri privind ajustarea actelor normative”, a declarat Mariana Timotin.

09:06 A început ședința CSM.