Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE TEXT/ S-a votat întreruperea…

LIVE TEXT S-a votat întreruperea Adunării Generale a Judecătorilor și amânarea votării membrilor CSM

Adunarea Generală a Judecătorilor s-a convocat pe 17 martie 2023 în ședință. Pe ordinea de zi doar două subiecte: aprobarea modificărilor operate în Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor și alegerea membrilor permanenți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din rândul judecătorilor. Evenimentul are loc în sala de ședințe a Confederației Naționale a Sindicatelor.

UPDATE 15:25 S-a votat întreruperea Adunării Generale a Judecătorilor și amânarea votării membrilor CSM. Întreruperea a fost anunțată până pe 28 aprilie.

UPDATE 15:10 Judecătorilor au aprobat crearea unui grup de lucru care va elabora o declarație despre starea lucrurilor în justiție. Declarația ar urma să fie supusă votului la următoarea ședință a Adunării Generale a Judecătorilor.

UPDATE 14:52 Magistrata Victoria Sanduța a declarat, în fața Adunării Generale a Judecătorilor, că una dintre cele mai grave probleme ale sistemului judecătoresc este influența politicului.

Victoria Sanduța

UPDATE 14:20 Au ieșit cu discursuri în fața adunării și două candidate la funcții în CSM. Magistrata Ioana Chironeț, care a trecut evaluarea Comisiei Pre-Vetting pentru funcția de membră a CSM, a propus să fie făcută o declarație comună a Adunării Generale a Judecătorilor „față de puterile statale care încearcă să rezolve problemele din afară”. Candidata la CSM, Maria Frunze, a vorbit în fața judecătorilor despre salariile mici, lipsa de cadre și condițiile proaste de muncă din sitemul judecătoresc.

UPDATE 14:12 Au vorbit în fața Adunării mai mulți magistrați. Principalul subiect a fost problemele din sistemul judecătoresc. A fost propusă, de asemenea, amânarea alegerii CSM-ului.

UPDATE 12:20 Nina Cernat, președinta interimară a CSM, și membrul CSM, magistratul Victor Micu, au ținut discursuri în fața Adunării Jucătorilor și au răspuns la întrebări privind activitatea Consiliului Superior al Magistraturii din ultima vreme.

UPDATE 11:09 Prin votul majorității absolute a fost aprobată ordinea de zi a Adunării Generală a Judecătorilor.

Pe agendă au fost incluse:

  1. Prezentarea raportului CSM despre activitate din ultima perioadă și despre situația din sistemul judecătoresc.
  2. Inițierea discuțiilor cu privire la Regulamentul privind funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor
  3. Oportunitatea și posibilitatea amânării alegerilor pentru funcția de membru în CSM
  4. Alegerea membrilor permanenți ai CSM din rândul judecătorilor.

UPDATE 10:55 186 de judecători prezenți la ședința Adunării au votat pentru inițierea discuțiilor cu privire la Regulamentul privind funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor.

La propunerea magistratei Sanduța Victoria, Adunarea a aprobat includerea în agendă, înainte de discuțiile privind Regulamentul, a subiectului privind prezentarea raportului CSM cu privire la activitatea din ultimul an. De asemenea, s-a propus examinarea situației reale din sistemul judecătoresc.

UPDATE 10:39 Judecătoarea Victoria Sanduța a propus oportunitatea și posibilitatea amânării alegerilor pentru funcția de membru în CSM. Magistrata Aliona Miron s-a pronunțat împotriva amânării.

UPDATE 10:18 Judecătorul Țurcan Anatolie a fost ales președinte, iar Gheorghe Balan – secretar al Adunării Generale a Judecătorilor.

UPDATE 10:08 La ședința Adunării Generale a Judecătorilor participă 330 de magistrați.

Decizia de a convoca Adunarea Generală a Judecătorilor a fost luată de CSM în cadrul ședinței plenare din 14 februarie 2023.  

Cele mai recente modificări ale Legii cu privire la CSM stipulează că noul CSM urmează să fie format din 12 membri: șase judecători de carieră, care reprezintă proporțional sistemul judecătoresc: patru – din cadrul judecătoriilor, unul – din cadrul curţilor de apel şi unul – din cadrul CSJ, precum și șase membri ai societății civile, votați de Parlament, după ce trec și ei prin evaluarea Comisiei Pre-Vetting. 

Conform legislației, Adunarea Generală a Judecătorilor este unul din organele autoadministrării judecătoreşti şi asigură realizarea practică a principiului autoadministrării judecătoreşti. Adunarea Generală a Judecătorilor este constituită din judecătorii tuturor instanţelor judecătoreşti.

Votarea membrilor permanenţi şi supleanţi ai CSM, ai Colegiului pentru selecţie şi cariera judecătorilor, ai Colegiului pentru evaluarea performanţelor judecătorilor este secretă şi se desfăşoară în cabina de vot special amenajată, sub supravegherea membrilor Comisiei speciale. Hotărârile Adunării se adoptă cu votul majorităţii simple a judecătorilor prezenţi şi se semnează de către preşedintele şi secretarul şedinţei, fiind numerotate în ordine consecutivă pe anul curent.