Principală  —  IMPORTANTE   —   Liuba Șova, despre votarea președintelui…

Liuba Șova, despre votarea președintelui CC: „Decizia a fost luată în altă parte”

Judecătoarea Liuba Șova a făcut dezvăluiri, în cadrul unei intervenții în platoul TV8, despre procedura de vot de astăzi a președintelui Curții Constituționale (CC). Potrivit acesteia, au existat anumite „recomandări” pentru a vota într-un anumit fel, iar decizia ca Vladimir Țurcanu să devină șef al Înaltei Curți „a fost luată în altă parte”.

„Puterea de decizie a fost luată înainte. Am probe”, a declarat ea.

Nicolae Roșca a înaintat-o pe Liuba Șova, care a propus ca Serghei Țurcanu să fie ales președinte al CC, iar el a refuzat. Ceilalți au refuzat să candideze, iar Vladimir Țurcanu „și-a autoînaintat candidatura”.

Aceasta susține că „eu m-am votat pe mine” și, cel mai probabil, candidatura ei a fost susținută și de către Nicolae Roșca, iar Țurcan ar fi fost ales de ceilalți patru judecători.

Șova a vorbit și despre „adresări din partea persoanelor mai puțin cunoscute” pentru ca să voteze pentru Țurcan, refuzând să dea un nume. Potrivit ei, cert este că face parte din domeniul jurisprudenței și, probabil, are tangențe cu politicul.

Judecătoarea anticipează „persecutări” după aceste dezvăluiri.

„Îmi dau seama că vor fi consecințe și nu cele mai frumoase, dar adevărul este mai presus. Îmi asum riscurile”, a menționat magistrata.

Vladimir Țurcan a fost ales luni, 19 august, în calitate de președinte al Înaltei Curți prin vot secret, pentru un termen de trei ani, cu majoritatea voturilor judecătorilor. În calitate de judecător care va exercita funcţiile preşedintelui în absenţa acestuia a fost aleasă Liuba Şova.

Noua componență a Curții Constituționale este formată din judecătorii Liuba Șova, Nicolae Roșca, Serghei Țurcan, Eduard Ababei, Domnica Manole și Vladimir Țurcan. Aceștia au depus jurământul de accedere în funcție vineri, 16 august. Cel puțin trei membri ai CC, inclusiv președintele, au afiliere politică: Vladimir Țurcan – membru al fracțiunii PSRM din Parlament, iar Nicolae Roșca și Domnica Manole au candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 pe listele Blocului ACUM.