Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătorul care l-a eliberat din…

Judecătorul care l-a eliberat din pușcărie pe Proca a fost amnistiat, dar a dorit să revină în sistem. Ce a decis CSM?

Andrei Balan, judecător suspendat din funcție în octombrie 2016 de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), a cerut anularea suspendării și repunerea sa în funcția de judecător. Solicitarea lui Balan vine după ce, la 29 decembrie 2016, procurorii au clasat dosarul lui Balan pentru că faptele sale cad sub incidența legii privind amnistia.

„La 29 decembrie 2016, cauza penală a fost clasată pentru că acțiunile lui cad  sub legea cu privire la amnistie”, a anunțat membrul CSM, Anatolie Țurcan. Ulterior, Teo Cârnaț, alt membru al CSM, l-a întrebat pe Balan dacă a acceptat aplicarea amnistiei. Acesta a răspuns pozitiv. Ulterior, membrii CSM au dispus anularea suspendării lui Balan din funcție, dar cu propunerea către președinte de a-l demite. 

Pe 11 octombrie 2016, la sesizarea procurorului general interimar, Eduard Harunjen, CSM și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorului Judecătoriei Rezina, Andrei Balan, și, totodată, l-a suspendat pe acesta din funcția de judecător „până la rămânerea definitivă a hotărârii în cauza respectivă”.  Cererea din octombrie a procurorului general, către CSM, de a fi permisă pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a judecătorului Andrei Balan, pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, a venit abia la 6 ani după ce, în 2010, judecătorul Balan l-a eliberat, contrar legii, pe killerul Vitalie Proca.

Astfel, din materialele procurorilor rezulta că, în luna mai 2010, judecătorul Balan a aplicat în mod ilegal prevederile legale cu privire la amnistie şi a redus cu ¼ (adică 3 ani 5 luni şi 4 zile) perioada pedepsei aplicate interlopului Vitalie Proca. Ultimul fusese condamnat pentru infracțiuni excepțional de grave, comise cu o deosebită cruzime, în prezența unui copil minor şi soldate cu decesul a două persoane.

De asemenea, în septembrie 2010, același judecător de instrucție l-a eliberat condiţionat de pedeapsa penală, înainte de termen, pe acelaşi Vitalie Proca, pe termenul neexecutat de 4 ani, 1 lună şi 18 zile.

Deși Departamentul Instituţii Penitenciare susţinea atunci că Vitalie Proca nu a avut niciodată un comportament exemplar în puşcărie, încălcând de cel puţin 50 de ori regulamentul regimului de detenţie, totuşi judecătorul Andrei Bălan a decis că Proca merită să fie liber pentru că are un copil, făcut în închisoare în timpul unei vizite conjugale, dar şi sănătate precară.

După eliberarea nefondată a condamnatului Vitalie Proca, în perioada în care urma să-și ispăşească pedeapsa stabilită de instanţele naţionale, acesta a comis o serie de alte infracţiuni deosebit de grave pe teritoriul altor state (26 noiembrie 2012 – tentativă de omor pe teritoriul României, fiind condamnat recent definitiv de Curtea de Apel Bucureşti la 21 ani 8 luni închisoare; 20 martie 2012 – tentativă de omor pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii comis asupra cetățeanului Federației Ruse, Gherman Gorbunțov).

O altă decizie controversată a judecătorului Andrei Balan a fost cea de eliberare a cetățeanului turc Karalar Murat Hamza, şoferul maşinii care transporta, în martie 2008, prin Chişinău, 200 kg de heroină.

Acesta a fost eliberat condiţionat înainte de termen printr-o încheiere emisă pe 9 iunie 2014 de către Andrei Balan deşi, pe acest dosar, nu exista încă o hotârâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Chiar în acele momente, la Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) se examinau recursurile procurorilor şi avocaţilor inculpaţilor din dosarul „Heroina”, iar într-un final, magistraţii au trimis dosarul la rejudecare, la Curtea de Apel (CA) Chişinău. La scurt timp după ce a fost eliberat prin decizia judecătorului Balan, turcul Karalar Murat a părăsit R. Moldova. Ulterior autorităţile au anulat eliberarea şoferului heroinei şi l-au anunţat în căutare.