Principală  —  IMPORTANTE   —   Judecătorii de la CSM, CSJ…

Judecătorii de la CSM, CSJ și CA, audiați în Parlament: „Vedem un blocaj în activitatea judecătorilor„ , „Atâta timp cât politicul se implică, noi ordine în sistem nu vom face”

Sistemul judectoresc este într-un blocaj, care poate fi soluționat prin modificări legislative”, susțin membrii Consiliului Suprem al Magistraturii (CSM). Declarațiile a fost făcute astăzi, 17 martie, în cadrul ședinței Comisiei parlamentare juridice numiri și imunități, unde au fost audiați membri CSM, ai Curții de Apel și Curții Supreme de Justiție.

De o bucată de vreme batem alarma și spunem este un blocaj în sistemul judecătoresc, care poate fi soluționat prin modificările legislative”, a declarat Luiza Gafton, președinta interimară a CSM.

Prima dată am sesizat această problemă în luna august 2020, în vederea inițierii procedurii legale de adoptare se înaintează Ministerului Justiției propunerea de modificare a legii cu privire la selecția, evaluarea performanțelor și cariera judecătorilor. Am arătat cum ar trebui de acționat. N-am primit niciun răspuns din 18 august 2020. Împuternicirile membrilor Colegiului de selecție și evaluare au expirat la 20 octombrie 2020. De la 18 august 2020 până la 20 octombrie 2020 se putea de acționat și de făcut modificările corespunzătoare pentru a nu crea blocajul care este astăzi„, a precizat Luiza Gafton.

„Nu înțelegem de ce nu s-a ținut cont de Hotărârea CSM în legătură cu numirea unor judecători la CSJ, care a fost aprobată unanim, dar mai degrabă s-a ținut cont de o opinie anterioară formulată de trei membri CSM. Atâta timp cât politicul se implică, depășindu-și competențele, în activitatea justiției, noi ordine în sistem nu o să facem”, a menționat membra CSM, Nina Cernat.

Majoritatea Parlamentară, formată din deputații socialiști, cei din Partidul Politic ȘOR și transfugii din Platforma Pentru Moldova, a respins în ședința plenară desfășurată vineri, 12 martie, candidatura magistratei Viorica Puică la funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Socialistul Vasile Bolea, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, a propus respingerea proiectul de lege, motivând că acesta nu a acumulat numărul de voturi pentru a fi înaintat spre examinare și adoptare în plenul Parlamentului.

Contactată de ZdG, judecătoarea Viorica Puică, a declarat că nu a fost invitată vineri, 12 martie, nici la ședința Comisiei juridice numiri și imunități și nici la cea a Parlamentului, care a durat până noaptea târziu. Magistrata spune însă că a urmărit atent întreaga ședință de Parlament și califică votul majorității deputaților prin care a fost respinsă candidatura ei la funcția de judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) drept „o imixtiune în activitatea organului de autoadministrare judecătorească și un atac inadmisibil asupra independenței sistemului judecătoresc”.