Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Judecătoria Buiucani și-a reluat activitatea:…

Judecătoria Buiucani și-a reluat activitatea: Alerta cu bombă a fost una falsă, anunță Poliția

UPDATE 13:30 Judecătoria Buiucani și-a reluat activitatea, anunță Inspectoratul General al Poliției (IGP). Potrivit polițiștilor, alarma cu bombă a fost una falsă.

În urma verificării clădirii nu au fost depistate obiecte interzise ori explozibile. Colegii noștri întreprind acțiuni de identificare a persoanei”, anunță IGP.

Știrea inițială

Inspectoratul General al Poliției (IGP) anunță că luni, 7 noiembrie, în jurul orei 11:00, poliția a fost sesizată, prin intermediul serviciului unic 112, precum că sediul Judecătoriei Buiucani ar fi minat.

Oamenii legii menționează că apelul telefonic a fost efectuat de către o femeie. La fața locului s-au deplasat toate serviciile specializate.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a declarat după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 5 septembrie, că autoritățile iau în calcul elaborarea unui mecanism mai strict de responsabilizare privind scurgerile de informații. În ceea ce privește alertele false cu bombă din ultima perioadă, președinta a declarat că pedepsele vor fi înăsprite.

 Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), oficiul Sud a anunțat pe 7 noiembrie că Judecătoria Comrat a pronunțat sentința de condamnare a unui adolescent, care a contactat autoritățile și a făcut denunțuri false în zilele de 19-21 ianuarie 2022 despre prezența explozivelor, la sudul R. Moldova.

„Inculpatul este condamnat la doi ani închisoare, cu suspendarea pedepsei reale cu închisoarea pentru un termen de trei ani; precum și la achitarea a 12.600 lei pentru acțiunile procesual-penale efectuate în cadrul dosarului”, a anunțat PG.

Peste 150 de alerte false cu bombă au „lovit” R. Moldova de la începutul anului, fiind vizate peste 885 de locații. Autoritățile sunt informate despre minarea unor instituții publice sau private fie prin intermediul poștei electronice, fiind utilizate servicii criptate de mesagerie, fie prin telefon. 

Cei care telefonează și anunță despre existența unor substanțe explozibile în anumite locații sunt prinși de poliție la scurt timp după înregistrarea apelurilor. Ei sunt cetățeni ai R. Moldova și telefonează, de obicei, fiind sunt sub influența băuturilor alcoolice, iar, ulterior, regretă fapta. ZdG a identificat și analizat profilurile câtorva dintre cei care, în ultimele luni, au emis alerte false cu bombă prin telefon.