Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Întrebări frecvente referitor la apariția…

„Întrebări frecvente referitor la apariția unor restricții de a ocupa unele funcții”: Precizările ANI în cazul reprezentanților partidelor politice, noi subiecți ai declarării averii și intereselor personale

Imagine simbol

Reprezentanții Autorității Naționale de Integritate (ANI) au venit cu precizări luni, 22 aprilie, în contextul modificărilor legislative efectuate în legea privind declararea averii și a intereselor personale.

Mai exact, este vorba despre prevederile conform cărora, începând cu 29 martie 2024, președinții și vicepreședinții partidelor politice, membrii organelor executive centrale ale partidelor politice, indiferent de denumirea pe care o au acestea conform statutului partidului, au calitatea de subiecți ai declarării averii și intereselor personale.

Astfel, potrivit unui comunicat de presă emis de ANI, din partea reprezentanților partidelor politice parvin „întrebări frecvente” referitor la apariția unor restricții de a ocupa unele funcții de către noii subiecți ai declarării.

„Restricțiile și limitările de a ocupa anumite funcții de către subiecții declarării sau apariția stărilor de incompatibilitate sunt strict reglementate de legislația în vigoare pentru categorii concrete de subiecți ai declarării.

Calitatea de președinți și vicepreședinți ai partidelor politice, membri ale organelor executive centrale ale partidelor politice nu generează careva restricții și limitări de a ocupa anumite funcții”, se arată în răspunsul public al Autorității.

ANI menționează că 30 aprilie este termenul limită de depunere a declarațiilor anuale pentru subiecții declarării care au această calitate începând cu 29 martie 2024.

Și angajații autorităților/instituțiilor publice la autogestiune, persoanele cu funcții de conducere a subdiviziunilor din cadrul instituțiilor publice bugetare și persoanele cu funcții de control din cadrul întreprinderilor de stat și ale întreprinderilor municipale, societăților comerciale cu capital de stat, președinții și vicepreședinții partidelor politice și membrii organelor executive centrale ale partidelor politice vor fi obligați să depună declarația de avere și interese personale.