Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Încă un câștig la CEDO…

Încă un câștig la CEDO pentru jurnalista Khadija Ismayilova împotriva Azerbaidjanului

Foto: frontnews.eu

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat o hotărâre cu privire la al treilea dosar introdus de jurnalista Khadija Ismayilova împotriva Azerbaidjanului. CEDO a constatat încălcarea articolului 8 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului (dreptul la respectarea vieții private) și i-a acordat o compensație de 4.500 de euro pentru daune morale și 1.500 euro pentru costuri și cheltuieli, scrie Aravot.

Aceasta este cea de-a treia cererea depusă de jurnalistă la CEDO, care este legată de o presupusă campanie de intimidare împotriva ei din cauza activității sale jurnalistice.

Khadija Ismayilova este o cunoscută jurnalistă de investigație care a lucrat pentru serviciul azerbaidjan al Radio Free Europe. Jurnalista este autoarea mai multor investigații despre afacerile controlate de preşedintele Ilham Aliev.

În martie 2012, un videoclip filmat în secret cu o cameră ascunsă în dormitorul ei, în care sunt prezentate scene de natură sexuală dintre ea și iubitului ei de atunci, a fost postat online. Acest lucru și evenimentele conexe au făcut obiectul hotărârii Curții din 2019 prin care s-a constatat încălcarea drepturilor reclamantei.

Ulterior, un alt videoclip de aceeași natură a fost postat online la mijlocul anului 2013.