Principală  —  IMPORTANTE   —   În pofida solicitărilor CSM, autoritățile…

În pofida solicitărilor CSM, autoritățile interzic desfășurarea Adunării Generale a Judecătorilor

Adunarea Generală a Judecătorilor, anul 2019

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) susține că este oportună transferarea organizării Adunării Generale a Judecătorilor pentru o altă perioadă. Decizia Agenției vine după ce membrii Consiliului Superior al Magistraturii au solicitat organizarea evenimentului în pofida ordinului emis anterior de autorități prin care se interzice convocarea evenimentelor cu participarea a mai mult de 50 de persoane. 

„Luând în considerație riscurile asociate în contextul infecției COVID-19 (contagiozitatea mare a infecției, calea de transmitere ușor realizabilă, existența surselor potențiale de infecție asimptomative) la convocarea unui număr mare de persoane, dar și faptul că ședința programată pentru 13 martie 2020 prezintă o activitate ordinară, considerăm oportun de a transfera activitatea respectivă pe perioada ulterioară în funcție de evoluția situației epidemiologice la infecția cu COVID-19 în R. Moldova și în conformitate cu hotărârile Comisie naționale extraordinare de sănătate publică”, este menționat în răspunsul semnat de Nicolae Furtună, directorul ANSP.

Membrii CSM au solicitat anterior desfășurarea Adunării în contextul în care magistrații și așa zilnic interacționează cu un număr mare de persoane, iar interesul pentru acest eveniment este unul sporit.

„Noi ne-am conformat tuturor cerințelor legale. Am reacționat și am întreprins măsurile de rigoare. Având în vedere interesul sporit față de Adunarea Generală a Judecătorilor, am făcut solicitarea la ANSP”, spune membrul CSM, Dorel Musteață, care ne-a comunicat că la eveniment și-au confirmat deja prezența președintele și premierul, dar și mai mulți ambasadori.

Acesta a mai precizat că CSM nu se poate convoca acum în ședință, din lipsă de cvorum. Respectiv, nu poate adopta o hotărâre de amânare sau de contramandare a Adunării Generale a Judecătorilor: „De aceea, am așteptat un răspuns oficial”.

Membrul CSM se arată nedumerit de refuzul primit de la ANSP în contextul în care alte instituții ale statului, cum ar fi de exemplu Guvernul sau Parlamentul, se convoacă în ședință fără impedimente. Totodată, pentru bună desfășurare a Adunării, CSM informa ANSP-ul că este pregătită să ia măsuri de siguranță pentru participanții la eveniment.

Surse ale Ziarului de Gardă ne-au comunicat anterior că Guvernul s-ar opune organizării Adunării Generale a Judecătorilor pe motiv că magistrații ar urma să vină cu o declarație critică în adresa guvernării.

La Adunarea Generală a Judecătorilor, planificată pentru 13 martie la Palatul Republicii, urmau să participe judecătorii tuturor instanțelor judecătorești din R. Moldova, reprezentanți ai autorităților publice, misiunilor diplomatice și ai mass-mediei.