Principală  —  IMPORTANTE   —   În 2021, ARBI a aplicat…

În 2021, ARBI a aplicat sechestre pe 865 de bunuri, în valoare totală de 736 198 779 lei, dintre care aproape 70 la sută le revine bunurilor identificate în calitate de beneficiar efectiv. CNA a prezentat raportul de activitate pentru anul 2021 – DOC

Sursa: ZdG

Centrul Național Anticorupție (CNA) a prezentat marți, 19 iulie, raportul de activitate pentru anul 2021. La ședință au participat membrii Comisiei juridice, numiri și imunități și ai Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică. Informația a fost prezentată de directorul CNA, Iulian Rusu.

În anul 2021, ofițerii de investigații ai Centrului Național Anticorupție au depistat 743 de infracțiuni, printre care se numără corupere pasivă, trafic de influență, corupere activă, escrocherie, abuz de putere sau abuz de serviciu. De asemenea, Iulian Rusu a menționat instituțiile și organizațiile în care au fost depistate cele mai multe cazuri de corupție.

Drept urmare a efectuării unei analize a infracțiunilor depistate, se constată cele mai
frecvente acte de corupție și conexe corupției, după cum urmează:
− corupere pasivă – 237 de infracțiuni;
− trafic de influență – 159 de infracțiuni;
− corupere activă – 108 infracțiuni;
− escrocherie – 42 de infracțiuni;
− abuz de putere sau abuz de serviciu – 40.

Raportul prezentat conține și informații despre activitatea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI). Astfel, pe parcursul anului 2021, ARBI a aplicat sechestre pe 865 de bunuri, în valoare totală de 736 198 779 lei, dintre care aproape 70 la sută le revine bunurilor identificate în calitate de beneficiar efectiv.

La final, directorul Centrului Național Anticorupție s-a referit la prioritățile pentru anul curent – promovarea eficientă a politicilor de prevenire și combatere a corupției, consolidarea Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale sau ajustarea cadrului legal și instituțional la standardele internaționale. De asemenea, în anul 2022, activitatea CNA va fi concentrată pe prevenirea și combaterea fenomenului corupției în achizițiile publice centralizate în sănătate, executarea programelor de reparații a drumurilor, combaterea corupției sistemice și procesul de gestionare a fondurilor externe.

Raportul integral:

Potrivit legislației, în fiecare an, Centrul Național Anticorupție trebuie să prezinte raportul privind desfășurarea activității sale.