Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ilan Șor, audiat în dosarul…

Ilan Șor, audiat în dosarul lui Chiril Lucinschi. Cei doi confirmă relațiile de afaceri, dar susțin că banii sunt legali

Primarul or. Orhei și liderul partidului care-i poată numele, Ilan Șor, a fost audiat în calitate de martor al acuzării în dosarul de spălare de bani pe numele ex-deputatului PLDM, Chiril Lucinschi. Avocații lui Ilan Șor au refuzat să dea detalii despre mărturiile depuse de clientul lor în fața instanței, procurorul  pe caz însă a precizat că declarațiile făcute de Șor îl incriminează pe Lucinschi. De cealaltă parte, avocatul ex-deputatului susține că Ilan Șor, din contra, a confirmat astăzi că banii pe care i-a transmis prin intermediul fimelor sale pe conturile firmelor lui Chiril Lucinschi sunt legali. La rândul său, ex-deputatul a recunoscut legăturile juridice cu firmele lui Ilan Șor, dar susține că nu poate fi vorba despre spălare de bani, iar dosarul este un „spectacol”. Tot astăzi, instanța a prelungit mandatul de arest la domiciliu pe numele lui Lucinschi cu încă 30 de zile.

Avocații lui Ilan Șor au refuzat să ofere jurnaliștilor detalii despre declarațiile făcute de acesta în dosarul dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank în care figurează ex-deputatul Chiril Lucinschi. Denis Ulanov a invocat caracterul închis al ședinței.

„Detaliile interogatoriului, desigur, nu le vom oferi. Cu toții știm că a avut loc cu ușile închise”, a declarat apărătorul Denis Ulanov, care doar a precizat că declarațiile lui Ilan Șor nu diferă de ce făcute la etapa urmăriii penale. Avocatul a evitat să spună dacă declarațiile primarului de Orhei ar putea contribui la confirmarea vinovăției lui Chiril Lucinschi. Întrebat despre poziția lui Ilan Șor referitor la Raportul Kroll, care îl califică drept principal beneficiar al fraudei din sistemul bancar, avocatul a precizat că clientul lor infirmă toate informațiile din investigație.

Procurorul pe caz, Eugeniu Rurac, a declarat în fața presei însă că declarațiile făcute de primarul de Orhei îl incriminează pe Ilan Șor.

Gheorghe Ulianovschi, avocatul ex-deputatului liberal-democrat, a precizat că astăzi  Șor a declarat că banii pe care i-a transferat lui Lucinschi sunt produsul activității economice legale.

„Așa cum este înaintată învinuirea lui Lucinschi, poate fi tras la răspundere penală orice agent economic care a avut relații economice cu Șor, dacă așa afirmă procurorii, că cu banii pe care Șor i-ar fi furat, sustras, dobândit prin infracțiune, el s-a achitat cu anumiți agenți economici”, a explicat avocatul Gheorghe Ulianovschi, care a adăugat că este vorba despre două contracte între firmele celor doi, cu o valoare de 440 de mii USD.

Cât despre prelungirea măsurii de arest pe numele lui Chiril Lucinschi, avocatul a declarat că demersul nu aparține procurorului, ci a „șefului”, acestuia, fără a explica însă la cine se referă.

„Trebuie să-l întrebați pe procuror de ce sunt învinuit, pentru că mi se pare că el a uitat un pic. Sunt învinuit că trebuia să știu că banii pe care i-am primit eu au avut proveniență ilicită. Domnul Șor a răspuns la acest capitol foarte clar, că banii care au fost transferați conform contractelor au fost liciți, legali. Atunci, învinuirea resectivă trebuie explicată de procuror”, s-a arătat revoltat Chiril Lucinschi.

„Mi s-a creat o impresie că a fost un spectacol. Spectacolul continuă de mai mulți ani. Aruncă praf în ochi oamenilor care privesc televizorul, care ascultă și cred chiar în ceea ce se întâmplă aici. E un spectacol, oameni buni și, din păcate, sunt aici și capuri de afiș și oameni din culise care regizează”, a calificat Lucinschi dosarul penal. Acesta a confirmat existența legăturilor de afaceri între firmele sale și ale lui Ilan Șor, dar a precizat că este vorba despre altă perioadă decât cea elucidată în cauza respectivă.

În R. Moldova nu am avut nicio înțelegere, nicio legătură. Banii respectivă au fost controlați prin organe specializate și legalitatea contractelor, la fel, a fost verificată de intituții specializate. Toate sunt valabile până acum, absolut nimeni nu le-a contestat.

Chiril Lucinschi a explicat că avea legături juridice cu companiile lui Ilan Șor, iar suma de bani care i-a fost transferată constituie datoria acestuia.

„Da, el a avut datorie. Eu vin cu documente, nu pur și simplu vă declar lucrul acesta. Vin cu documente care confirmă aceste chestiuni. Compania trebuia să presteze servicii la solicitare, la comandă. Așa este prevăzut contractul. Deci, când este necesar, atunci serviciile trebuie să fie prestate. Această solicitare nu a parvenit. Da, am avut niște contacte, m-a întrebat despre una, despre alta, a avut nevoie cu Moscova un pic să-l ajut și așa mai departe. Atât. În rest, nimic deosebit. Repet, astfel de contracte sunt un lucru normal peste hotare. Aici, la noi, se încearcă a se prezenta un lucru extraordinar”, a menționat Lucinschi.

Chiril Lucinschi a declarat că va merge la CtEDO pe motivul deținerii sale în arest la domiciliu: „Bag mâna în foc va fi o decizie în favoarea mea”.

La 1 august 2017, Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat despre expedierea în instanță a cauzei penale de învinuire a lui Chiril Lucinschi de spălare de bani în dosarul fraudelor de la BEM, Banca Socială şi Unibank.

Procurorii au stabilit că între 2012 – 2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, gestionată de Lucinschi, cu conturi deschise în Liechtenstein, 440.000 de dolari. Analiza traseului banilor, afirmă acuzare, denotă că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în acea perioadă de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor companii off-shor.

PA a stabilit că în 2013, compania Toast Delux SRL, gestionată la fel de Chiril Lucinschi, ar fi dobândit de la Unibank un alt credit, fără gaj, în valoare de 5 mln de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401.650 de dolari ajung pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rândul ei, transferă aceşti bani către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante.

Acuzarea susține că Chiril Lucinschi ar fi acționat prin intermediul a trei persoane interpuse.

Totodată, fostul deputat este cercetat şi pentru încălcarea regimului juridic de declarare a averii, pe motiv că în declaraţia sa de avere a tăinuit calitatea sa de proprietar al societăţilor comerciale Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, despre care se presupune că ar fi fost implicate în frauda bancară, precum şi pentru nedeclararea sumelor de bani parvenite pe conturile acestora, care au fost folosiţi în scopuri personale penrtu achitarea studiilor copiilor săi în străinătate.

Chiril Lucinschi a fost reținut de CNA la 25 mai 2017. După două zile în izolatorul instituției anticorupție, acesta a fost trimis în arest la domiciliu, măsură prelungită la periodic. Prin decizia din 15 ianuarie a instanței, Chiril Lucinschi va sta în arest la domiciliu până la 20 februarie.

Sursa foto: facebook.com/ChirilLucinschi