Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Igor Dodon a contestat la…

Igor Dodon a contestat la Curtea de Apel Chișinău actul ANI prin care a fost constatat cu o avere nejustificată de peste un milion de lei

Arhivă ZdG

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, a contestat la Curtea de Apel Chișinău actul Autorității Naționale de Integritate (ANI) din 2 decembrie 2022, prin care inspectorii de integritate i-au stabilit o avere nejustificată de peste un milion de lei.

Conform datelor disponibile pe site-ul instanțelor de judecată, dosarul a foat înregistrat la Curtea de Apel Chișinău pe 3 ianuarie 2023. Solicitat de Ziarul de Gardă, purtătorul de cuvânt al CA Chișinău, Ion Bocan, a declarat că nu a fost fixată ședință pe acest caz.

Pe 2 decembrie 2022, ANI a anunțat că a constatat existența unei diferențe substanțiale și deținerea averii nejustificate, în sumă de peste un milion de lei, pentru anii fiscali 2017, 2018, 2019 între averea dobândită și veniturile obținute în perioada 2016 –2020 de către Igor Dodon și familia sa.

Controlul averii și intereselor personale a fost inițiat în privința fostului președinte al țării Igor Dodon în anul 2020. Potrivit actului de constatare, în cadrul procedurii de verificare au parvenit două sesizări, cu trimitere la investigații jurnalistice și publicații media, prin care petiționarii au semnalat „despre enormele cheltuieli suportate de actualul președinte al R. Moldova, Igor Dodon și familia acestuia și vacanțele de lux și călătorii în ultimii cinci ani, dar și achiziții de bunuri efectuate de ei în perioada de referință”.

În ianuarie 2020, Ziarul de Gardă a scris despre o serie de vacanțe de lux de care a beneficiat familia Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai sau o vilă exclusivistă de pe teritoriul unuia dintre cele mai luxoase hoteluri de pe malul Mării Egee, resort gestionat de familia procurorului general al Rusiei, Iurii Chaika.

Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.

Îmbogățire ilicită este una din acuzațiile procurorilor la adresa fostului președinte al țării, socialistul Igor Dodon, alături de alte trei capete în așa-numitul dosar „Kuliok”: corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală și trădare de Patrie. În dosarul „Energocom”, fostul președinte Igor Dodon este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu. În septembrie 2022 dosarul a ajuns pe masa magistraților.