Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ ANI a constatat pe…

DOC ANI a constatat pe numele fostului președinte al țării Igor Dodon o avere nejustificată de peste un MILION de lei: „Actul de constatare va fi transmis instanței de judecată”

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță vineri, 2 decembrie, că inspectorii de integritate au constatat încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale de către Igor Dodon, ex-președinte al R. Moldova, cercetat penal în mai multe dosare. Potrivit ANI, inspectorii de integritate au constatat „existența unei diferențe substanțiale și deținerea averii cu caracter nejustificat în sumă de 1, 175 457, 16 lei pentru anii fiscali 2017, 2018, 2019 între averea dobândită și veniturile obținute în perioada 23.12.2016 – 19.02.2020 de către Igor Dodon, ex-președinte al R. Moldova și membrii familiei sale”.

Actul de constatare va fi transmis instanței de judecată în vederea dispunerii încasării în folosul statului a valorii averii nejustificate sau a confiscării acesteia.

Potrivit actului de constatare al ANI, Igor Dodon se decade din dreptul de a exercita funcții publice și de demnitate publică, pe o perioadă de trei ani de la data rămânerii definitive a actului de constatare ori din data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența averii nejustificate.

Controlul averii și intereselor personale a fost inițiat în privința fostului președinte al țării Igor Dodon în anul 2020. Potrivit actului de constatare, în cadrul procedurii de verificare au parvenit două sesizări, cu trimitere la investigații jurnalistice și publicații media, prin care petiționarii au semnalat „despre enormele cheltuieli suportate de actualul președinte al R. Moldova, Igor Dodon și familia acestuia și vacanțele de lux și călătorii în ultimii cinci ani, dar și achiziții de bunuri efectuate de ei în perioada de referință”.

În ianuarie 2020, Ziarul de Gardă a scris despre o serie de vacanțe de lux de care a beneficiat familia Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai sau o vilă exclusivistă de pe teritoriul unuia dintre cele mai luxoase hoteluri de pe malul Mării Egee, resort gestionat de familia procurorului general al Rusiei, Iurii Chaika.

(GALERIE FOTO) Vacanțele de lux ale președintelui

Citiți și: Toți oamenii președintelui

Din 2009 până în 2016, Igor Dodon a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, inițial pe listele PCRM, iar ulterior, pe listele PSRM, formațiune pe care a preluat-o în decembrie 2011. În urma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016, Igor Dodon a fost ales președinte al R. Moldova.  După alegerile prezidențiale din toamna anului 2020, Dodon a revenit la funcția de lider Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM). Peste un an a anunțat că renunță la mandatul de deputat în Legislativul de la Chișinău, ulterior anunțând că va conduce Asociația de business „Uniunea de Afaceri Moldo-Rusă”.

Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.

Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.

Igor Dodon spune că nu înțelege de ce este învinuit, dar se declară nevinovat. „Acest caz va fi predat la facultățile de drept”. Reportaj de la ședința de judecată în dosarul „kuliok”

După câteva ședințe preliminare de judecată, vineri, 11 noiembrie, la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), într-o atmosferă tensionată, a început examinarea în fond a dosarului „kuliok”. Dacă la precedentele ședințe în fața CSJ se adunau doar susținători ai fostului șef de stat, de această dată acolo și-au făcut prezența câteva femei, care pe durata întregii ședințe, au scandat lozinci anti-Dodon: „hoțul”, „la pușcărie”, „trădătorule” și „mincinosule”. 


Pe 6 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței CSJ-ului pentru examinare în fond. Potrivit prevederilor art. 39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de președintele R. Moldova, precizează Procuratura.

„Conform acuzațiilor aduse lui Igor Dodon, ultimului i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din R. Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din R. Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid”, se arată în comunicatul publicat de PA.

„Mă declar complet nevinovat și vom dovedi acest lucru în instanță. Acesta este un caz 100% politic, cusut cu ață galbenă, cu martori falși. În plus, am identificat numeroase nereguli și greșeli din partea procurorilor, care s-au grăbit să trimită cazul în instanță pentru a raporta conducerii țării cu privire la sarcinile pe care și le-au stabilit”, a declarat Igor Dodon, după ce dosarul a fost trimis în judecată. 

Urmărirea penală în dosarul denumit generic „kuliok” a fost reluată pe 18 mai 2022, la o zi după ce CA Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova, emisă anterior. Dosarul are la bază o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din iunie 2019, în care se observă cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră în care s-a speculat că ar fi fost bani. În acea înregistrare, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urma să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-i transmită lui Cornel.

Secvența video, publicată de fostul deputat Iurie Reniță, este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon declara că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM. Ulterior, Dodon declara public că ar fi jucat un rol în cadrul acelor discuții, cu scopul de a-l debarca pe Plahotniuc de la guvernare.

Igor Dodon este bănuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală și trădare de Patrie.