Principală  —  IMPORTANTE   —   Guvernul R. Moldova, obligat să…

Guvernul R. Moldova, obligat să achite prejudicii unei femei din regiunea transnistreană pentru tratament discriminatoriu admis de instanțele judecătorești care au respins solicitarea acesteia de acordare a unor prestații sociale

Imagine - simbol

Guvernul R. Moldova este obligat să achite prejudicii morale unei femei din regiunea transnistreană pentru tratament discriminatoriu admis de instanțele judecătorești care au respins solicitarea acesteia de acordare a unor prestații sociale.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat o decizie pe cauza Șutac vs. Republica Moldova, prin care a luat act de acordul de reglementare amiabilă la care au ajuns Guvernul R. Moldova și reclamanta Oxana Șutac, scrie Promo-LEX.  

Cauza se referă la refuzul autorităților R. Moldova de a acorda indemnizație unică la nașterea copilului, indemnizație pentru creșterea și îngrijirea copiilor deoarece eclamanta ar beneficia de astfel de indemnizații din partea administrației de facto a regiunii transnistrene.  

În 2010, Oxana Șutac s-a adresat Casei Teritoriale de Asigurări Sociale (CTAS) Dubăsari pentru a primi indemnizații și prestații sociale pentru întreținerea celor patru copii ai săi, cu vârste cuprinse între doi și zece ani. La 30 martie 2010, CTAS Dubăsari i-a refuzat în stabilirea prestațiilor sociale, motivând că reclamanta beneficiază de astfel indemnizații din partea administrației de facto a regiunii transnistrene.  

La 8 iulie 2010, Oxana Șutac a contestat acest refuz în instanța de judecată. În cererea sa, reclamanta a menționat că, odată ce actele normative naționale nu stabilesc restricții la acordarea indemnizației pentru copiii cetățenilor din localitățile din estul țării și nu delimitează teritoriul R. Moldova după criterii, este inadmisibilă interpretarea eronată a prevederilor legislației. 

Deoarece autoritățile constituționale ale R. Moldova nu recunosc organele create artificial în regiunea transnistreană, iar Constituția R. Moldova garantează în măsură deplină drepturile tuturor cetățenilor săi, reclamanta consideră că, drept cetățean al R. Moldova, cade sub incidența legislației naționale și, prin urmare, drepturile sale și ale copiilor urmează a fi ocrotite prin lege.  

Curtea de Apel Chișinău a respins ca neîntemeiată cererea de chemare în judecată depusă de reclamantă, iar Curtea Supremă de Justiție a respins recursul declarat de Oxana Șutac și a menținut hotărârea CA Chișinău. 

În ianuarie 2012, Oxana Șutac a reclamat la CEDO încălcarea art. 1 din Protocol nr. 1 la Convenție – dreptul de proprietate. Suplimentar, reclamanta a invocat încălcarea articolului 14 coroborat cu articolul 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție pentru că a fost victima unui tratament discriminatoriu. 

În august 2019, CEDO a comunicat cauza Guvernului R. Moldova. Agentul Guvernamental a inițiat procedura de reglementare amiabilă a cauzei și a solicitat CSJ revizuirea cauzei.

La 8 iulie 2020, CSJ a constatat încălcarea drepturilor Oxanei Șutac garantate de art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenție și a art. 14 coroborat cu art. 1 din Protocolul nr. 1. Cauza a fost remisă la rejudecare la Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani.  

Prin hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani din 27 ianuarie curent acțiunea reclamantei a fost admisă, a fost anulate actele administrative ilegale, iar Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) a fost obligată să stabilească retroactiv indemnizațiile sociale solicitate în anul 2010.  

La 25 mai curent, CA Chișinău a respins cererea de apel depusă de CNAS și a menținut hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani.