Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Grupul de lucru ad-hoc al…

Grupul de lucru ad-hoc al Consiliului Europei privind reforma justiției va efectua o nouă vizită la Chișinău

Grupul de lucru ad-hoc al Consiliului Europei privind reforma justiției va efectua o nouă vizită la Chișinău, în perioada 19 – 21 octombrie curent, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Joi, 14 octombrie, secretarul de stat al MAEIE Vladimir Cuc i-a primit la ministerul de Externe pe coraportorii pentru R. Moldova a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Pierre-Alain Fridez și Inese Lībiņa-Egnere, aflați într-o vizită de documentare în țara noastră.

Oficialii au discutat despre ultimele evoluții în ce privește consolidarea instituțiilor democratice și a statului de drept, fiind evidențiată importanță asistenței Consiliului Europei oferită inclusiv în cadrul implementării Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru anii 2021 – 2024.

Potrivit MAEIE, secretarul de stat Vladimir Cuc a reconfirmat angajamentul autorităților privind accelerarea reformei justiției și combaterea corupției.

„Rămâne esențială expertiza Grupului de lucru ad-hoc al Consiliului Europei privind reforma justiției care va efectua o nouă vizită la Chișinău în perioada 19 – 21 octombrie 2021”, a menționat în acest context secretarul de stat.

Totodată, oficialii au efectuat un schimb de opinii pe subiectul reglementării conflictului transnistrean, fiind menționată îngrijorarea în ceea ce privește situația drepturilor omului în regiune, inclusiv prin prisma hotărârilor CEDO.

Reforma justiției inițiată de Guvernul R. Moldova a fost discutată, pe 21 ianuarie 2020, de fostul ministru de Externe Aureliu Ciocoi, cu membrii Grupului de lucru ad-hoc al Consiliului Europei, condus de șeful Directoratului General pentru Drepturile Omului și Statul de Drept, Christos Giakoumopoulos, aflat în vizită de lucru în R. Moldova.