Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Frauda bancară” și avioanele de…

„Frauda bancară” și avioanele de lux ale lui Ilan Șor și Vlad Plahotniuc – RISE Moldova

Sursa foto: RISE Moldova/ Chris_N / jetphotos.com

În timp ce banii zburau din cele trei bănci moldovene implicate în „Frauda bancară”, compania braziliană Embraer a livrat două avioane noi către doi beneficiari din R. Moldova. O navă Embraer Legacy 650, din categoria business class, a ajuns la Ilan Șor și alta identică – la oligarhul Vladimir Plahotniuc. RISE Moldova a urmărit traseul banilor și prezintă locația unde oligarhul Plahotniuc și-a ascuns avionul.

Kroll 2. Pista de plecare
În raportul Kroll 2 ne-a atras atenția, în mod special, partea în care anchetatorii privați au analizat companiile străine și conturile bancare din mai multe state, urmărind tranzacțiile mai mari de o jumătate de milion de dolari.

Bani suspecți proveniți din „Miliardul dispărut” s-au împrăștiat în zeci de țări printre care: Letonia, Cipru, China, Rusia, Estonia și Elveția. O parte din ei au ajuns și pe conturile unor firme offshore de la băncile din R. Moldova.

La Victoriabank, cea mai mare sumă suspectă a fost de 21 de milioane de dolari. Acești bani au intrat pe conturile firmei cipriote Seppota Services Limited. „Extrasul de cont este în așteptare, iar destinația finală a acestor fonduri este în prezent necunoscută”, menționa raportul Kroll 2 din 2018.


Avionul lui Plahotniuc
Este un Embraer Legacy 650 (ERJ135BJ), categoria business, cu viteza maximă de croazieră de 828 km pe oră. La bord pot urca 14 pasageri, iar scaunele pot fi transformate în loc de dormit.

Bucătăria este spațioasă, cu frigider, cuptor cu microunde și sertar pentru gheață.

Pasagerii au acces la internet și telefon prin satelit.

Este o „limuzină executive sky” – așa o descrie MJET GmbH, o companie austriacă, cu angajați și asociați din R. Moldova.

În 2015, MJET GmbH a încasat aproape o jumătate de milion de euro de la compania controlată de oligarhul Plahotniuc – Rowallan Overseas SA. Banii au fost transferați „pentru servicii de charter”.

Pentru servicii similare, MJET GmbH a primit bani și de la compania controlată de Ilan Șor – Hezburg LLP.


Avionul lui Șor
Un avion asemănător cu al lui Plahotniuc, în aceeași perioadă – decembrie 2014, a ajuns și în flota lui Ilan Șor. Avea numărul de serie „14501191”, similar ca la cealaltă aeronavă, fiind diferită doar ultima cifră.

Aparatul de zbor a fost deținut de companiile controlate de Șor: Nobil Air și Classica Air, ulterior fiind vândut către o firmă austriacă – Avcon Jet.

Cu acest avion, în 2016, fostul președinte al Kârgâzstanului, Almazbek Atambaev, a călătorit la Chișinău pentru o vizită secretă cu oligarhul Plahotniuc. 

RISE Moldova l-a contactat Ilan Șor și i-am expediat întrebările prin intermediul purtătoarei de cuvânt a Partidului Șor, Alina Șargu, însă nu am primit niciun răspuns.

În cadrul cauzei penale „Frauda bancară” este în curs de investigare și circumstanțele cu referire la achiziționarea avionului de model Embraer Legacy 650 de către Classica Air SRL”, ne-a spus procurorul Anticorupție, Alexandru Cernei.

Mai multe detalii citiți în investigația RISE Moldova.