Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul președinte al CSJ, Ion…

Fostul președinte al CSJ, Ion Druță, citat la PA în noul dosar în care este vizat: acum este audiat de procurori

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ), Ion Druță, a fost citat la Procuratura Anticorupție, iar în aceste momente este audiat de procurori. Citația vine după ce, tot astăzi, 24 octombrie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat sesizarea depusă de Procurorul General interimar, Dumitru Robu, cu privire la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale, reținere, aducere silită, percheziție, arestare și tragerea la răspundere penală a ex-președintelui Curții Supreme de Justiție, Ion Druță.

Potrivit reprezentanților de la Procuratura Generală, fostul președinte al CSJ, Ion Druță a fost citat și s-a prezentat, astăzi, 24 octombrie, la 15:30, la Procuratura Anticorupție, pentru a fi audiat în cel de-al doilea dosar penal în care are statut de banuit.

„Cetățeanul Ion Druță s-a prezentat la Procuratură și este audiat în aceste momente”, ne-a comunicat Emil Gaitur.

Astăzi, membrii CSM au aprobat și cererea de demisie a judecătorului Ion Druță din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. Detalii aici

Dosarul nou, intentat după perchezițiile făcute în biroul lui Ion Druță de la CSJ

Procurorii au deschis un nou dosar în care este vizat Ion Druță, altul decât cel în care fostul președinte al CSJ este anchetat pentru îmbogățire ilicită.

Sursele ZdG afirmă că noul dosar penal a fost deschis după ce, la perchezițiile efectuate în biroul judecătorului Druță în dosarul privind îmbogățirea ilicită ar fi fost găsit un document în care se conțineau mai multe indicații pe anumite dosare și deciziile pe care judecătorii care le examinau urmau să le ia. Ulterior, după ce ar fi descoperit acel document, procurorii au făcut mai multe cercetări și au deschis un nou dosar penal pe numele lui Ion Druță.

În noul dosar sunt vizați, însă, și alți judecători, în special de la Curtea Supremă de Justiție care urmau să execute ordinele venite de la Druță pe acele dosare. Unii judecători vizați în sesizare sunt printre cei care au participat la organizarea Adunării Generale a Judecătorilor prin care actuala componență a CSM a fost revocată.

Pe 24 septembrie 2019, CSM a admis prima solicitare a procurorului general interimar Dumitru Robu pentru ridicarea imunității lui Ion Druță și a dat acordul pentru reținerea, aducerea silită, arestarea și percheziționarea acestuia.

În aceeași zi, Procuratura Anticorupție și CNA au efectuat percheziții în biroul acestuia de la CSJ.

Duminică, 29 septembrie, PA a efectuat percheziții la domiciliul acestuia și a înmânat familiei o citație prin care Ion Druță este solicitat să se prezinte mâine, 2 octombrie, în fața procurorilor pentru a fi audiat în calitate de bănuit.

Dosarul de îmbogățire ilicită a fost pornit de procurorul general interimar Dumitru Robu la 23 septembrie, după ce PG a fost informată de Serviciul Informații și Securitate (SIS) că a constatat „o discrepanță esențială” între veniturile legale declarate și proprietățile dobândite de membrii familiei Druță între 2016-2019.