Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul lider al PDM Vladimir…

Fostul lider al PDM Vladimir Plahotniuc, pus sub învinuire în dosarul penal „Metalferos”

Fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc a fost pus sub învinuire în dosarul penal „Metalferos”. Informația a fost oferită pentru Ziarul de Gardă de către procurora responsabilă de comunicarea cu mass-media a Procuraturii Generale (PG), Mariana Cherpec.

„Acesta este învinuit pe trei capete de acuzare – crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani”.

Potrivit sursei citate, la 5 noiembrie curent, procurorii au înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana demersul de aplicare a arestului preventiv în contumacie pe un termen de 30 de zile.

La 10 noiembrie, judecătorii urmează să se expună pe marginea demersului înaintat.

Fostul președinte al PDM, anunțat în căutare de organele de drept de la Chișinău, a avut drept de semnătură sau a fost beneficiar la cel puțin trei companii care au beneficiat în ultimii ani, direct sau indirect, de zeci de milioane de dolari de pe urma unor contracte cu Metalferos, societate pe acțiuni în care statul deține pachetul majoritar.

Banii intrau în conturile companiilor afiliate lui Plahotniuc, inclusiv în perioada când acesta deținea funcții publice, doar că nici banii, nici firmele nu se regăseau în declarațiile de avere și interese ale fostului politician. 

În iulie 2020, Ziarul de Gardă a scris că organele de drept dețin aceleași documente pe care ZdG le-a analizat, dar, de mai bine de opt luni, dosarul penal în care se examinează aceste circumstanțe rămâne pe masa procurorilor.