Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul democrat Constantin Botnari, poreclit…

Fostul democrat Constantin Botnari, poreclit „borsetka” lui Plahotniuc – anunțat în căutare internațională de INTERPOL. Motivul anunțat de procurori

Fostul democrat Constantin Botnari, poreclit „borsetka” lui Vladimir Plahotniuc este anunțat în căutare internațională de Interpol. Biroul Interpol de la Lyon a acceptat solicitarea biroul Interpol de la Chișinău de a-l anunța în căutare pe Botnari, care în anul 2019 a fugit din R. Moldova, după ce Partidul Democrat din care făcea parte a cedat puterea.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Viorel Țentiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol) a menționat că solicitarea autorităților de la Chișinău a fost acceptată de Biroul Interpol de la Lyon, astfel că autoritățile internaționale urmează să întreprindă măsuri pentru localizarea lui Botnari.

„Confirm faptul că Constantin Botnari este anunțat în căutare internațională pentru localizare. Faptul că este anunțat în căutare este precedat de o solicitare a autorităților abilitate. În speță este vorba de Biroul național Central Interpol al R. Moldova care a transmis această solicitare în adresa Biroul Interpol de la Lyon pentru a fi anunțat în căutare internațională. (..) Este vorba despre contrafacere, fals în acte publice”, ne-a comunicat Viorel Țentiu, șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP (Biroul național de Interpol).

Potrivit unui comunicat emis de PCCOCS, Botnari, împreună cu Plahotniuc sunt învinuiți de complicitate la depășirea atribuțiilor de serviciu și instigare la falsificarea actelor publice, în iunie 2019, în privința fostului director al Agenției Servicii Publice.

„Mai exact, la indicația cetățeanul Plahotniuc, deputatul afiliat dânsului și-a folosit autoritatea conferită prin poziția sa socială din acel moment, ca să obțină buletine de identitate și pașapoarte de călătorie, cu încălcarea prevederilor legale, pentru persoane din anturajul lui Vladimir Plahotniuc. Astfel, actele de identitate au fost perfectate în lipsa solicitanților, prin contrafacerea cererilor acestora, fără semnătura lor și fără prelevarea amprentelor digitale sau captarea imaginilor fotografice a persoanelor. Mai mult decât atât, actele de identitate le-au fost eliberate învinuiților în aceeași zi. Prin faptele comise, au fost încălcate un șir de acte și proceduri obligatorii pentru toți solicitanții. Prin urmare, așa cum învinuiții se eschivează de oamenii legii, procurorii i-au anunțat în căutare, iar în privința apropiatului lui Vladimir Plahotniuc a fost solicitată și aplicarea arestului, în lipsă”, se menționează în nota PCCOCS.

În perioada guvernării PD, Constantin Botnari a fost numit mâna dreaptă a liderului democrat de atunci Vladimir Plahotniuc. În 2019, atunci când PD a cedat puterea, Botnari a dispărut din spațiul public.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris despre „Casa Albă” a lui Constantin Botnari. Mai multe detalii avem aici – (VIDEO) Filmare cu drona // „Casa Albă” a lui Constantin Botnari