Fost procuror anticorupție, care a gestionat mai multe dosare de rezonanță, printre care dosarul „Metalferos”, numit șef de secție la SIS: „Funcția pe care o deține este secret de stat” – Ziarul de Gardă
 • Fost procuror anticorupție, care a gestionat mai multe dosare de rezonanță, printre care dosarul „Metalferos”, numit șef de secție la SIS: „Funcția pe care o deține este secret de stat”

  Fost procuror anticorupție, care a gestionat mai multe dosare de rezonanță, printre care dosarul „Metalferos”, numit șef de secție la SIS: „Funcția pe care o deține este secret de stat”
  de
  03 septembrie 2021 | 09:25

  Fostul procuror anticorupție, care a instrumentat mai multe dosare de rezonanță, printre care și dosarul „Metalferos” și care în 2020 și-a dat demisia din organele procuraturii activează în cadrul Serviciului de Informație și Securitate (SIS).

  Sursele ZdG ne-au comunicat că Rurac a fost numit în funcția de șef al secției Apărarea regimului constituțional din cadrul Serviciului de Informație și Securitate (SIS).

  Solicitată de Ziarul de Gardă purtătoarea de cuvânt a (SIS) confirmă că Eugeniu Rurac deține o funcție în cadrul SIS, însă „nu poate să ne spună ce funcție deține ex-procurorul în cadrul SIS întrucât această informație este secret de stat”.

  ZdG l-a contactat pe Eugen Rurac pentru a ne oferi un comentariu pe marginea numirii sale în cadrul SIS, însă până la publicarea acestui articol acesta nu ne-a răspuns la telefon.


  În luna mai curent, director Serviciului de Informație și Securitate (SIS), Alexandr Esaulenco, a înaintat un demers către Președinție pentru numirea în funcția de șef-adjunct al SIS a fostului procuror anticorupție, Eugen Rurac. Despre asta ne-au comunicat atunci sursele ZdG, care au menționat că demersul a ajuns la Președinției la 12 mai curent.

  Solicitați de către Ziarul de Gardă reprezentanții Serviciului de Informație și Securitate (SIS) ne-au comunicat atunci că „nici nu confirmă și nici nu infirmă” acest fapt, fără să ne mai ofere alte detalii pe acest subiect. Și reprezentanții Președinției au declarat pentru Ziarul de Gardă același lucru, că „nici nu confirmă și nici nu infirmă” că documentul a fost transmis instituției prezedințiale.

  La 23 ianuarie 2020, Eugeniu Rurac, procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, a pleacat din sistem. Acesta a demisionat din funcție, însă a evitat să precizeze motivele.

  În februarie 2020, procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că Serghei Catană, nașul de cununie al ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, l-ar fi intimidat pe procurorul Eugeniu Rurac, care a instrumentat dosarul privind „Metalferos”, în cadrul căreia Catană deține funcția de director financiar.

  Rurac a ajuns în atenția opiniei publice în ultimii ani, când a instrumentat mai multe dosare de rezonanță: dosarul lui Ion Druță, care deținea funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) sau dosarul „Metalferos”, în care erau stabilite prejudicii de peste 200 de milioane de lei.

  Tot Rurac a fost cel care a renunțat, într-un final, la învinuirea adusă actualei judecătoare la Curtea Constituțională, Domnica Manole, judecată pentru pronunțarea cu bună știință a unei hotărâri ilegale.

  Eugeniu Rurac a gestionat și dosarul penal pe numele fostului deputat, Chiril Lucinschi, condamnat de prima instanță în dosarul fraudei bancare.

  Eugeniu Rurac a plecat din sistem invocând motive personale. Totuși, unele surse au declarat atunci că ar fi fost amenințat de către conducerea „Metalferos”.

  Solicitat atunci de ZdG, Eugeniu Rurac a evitat să comenteze motivele demisiei sale din sistem. „Sunt mai multe motive de ordin personal la care eu nu aș vrea să fac referire în acest moment”, a precizat Rurac anterior.

  Surse din cadrul Procuraturii spuneau atunci însă că acestuia i s-ar fi „sugerat” să plece din sistem. Aceleași surse au precizat că Rurac ar fi fost amenințat de către conducerea „Metalferos”, dar și de alte persoane care sunt vizate în dosarele pe care le avea în gestiune.

  Conform informațiilor de pe magistrat.md, Eugeniu Rurac a fost procuror la Procuratura Anticorupție din iulie 2016. Acesta și-a început cariera în organele procuraturii în 2011, ca procuror militar. Între 2012 și 2015 a activat într-o companie privată, iar în martie 2015 a revenit în sistem, la Procuratura Drochia.

  Conform informațiilor din declarația de avere și interese pentru anul 2018, Eugeniu Rurac deține, împreună cu soția, un apartament de 60 m.p. și un automobil Skoda Rapid, fabricat în 2016, pe care familia Rurac îl deține „în posesie”. Acesta mai declară și 1/6 dintr-un alt apartament cu o suprafață de 21,5 m.p.

  Citește și:

  Un procuror care a instrumentat în ultimele luni mai multe dosare de rezonanță, pleacă din sistem

  Dosarul „Metalferos”: Nașul lui Dodon l-ar fi intimidat pe procurorul Rurac, care și-a dat demisia

  Directorul SIS a înaintat un demers către Președinție pentru numirea în funcția de șef-adjunct al SIS a unui fost procuror anticorupție, care a gestionat mai multe dosare de rezonanță, printre care dosarul „Metalferos”

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Președintele SA „Moldovagaz”, despre solicitarea de a reduce consumul de gaze: „De ce să fierbi un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”

  Președintele Consiliului de Administrație al SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a venit cu un comentariu vizavi de reacțiile consumatorilor, după ce reprezentanții companiei au solicitat, repetat, consumatorilor să re…
  Președintele SA „Moldovagaz”, despre solicitarea de a reduce consumul de gaze: „De ce să fierbi un ceainic plin cu apă, dacă vrei să pregătești o singură cană cu ceai sau cafea?”

  Europarlamentar român, despre criza gazelor cu care se confruntă R. Moldova: „Soluționarea și ajutorul vor veni din România și UE”

  Soluționarea și ajutorul în criza gazelor cu care se confruntă în prezent R. Moldova vor veni dinspre România și dinspre Uniunea Europeană, nu dinspre Federația Rusă, opinează europarlamentarul român, Siegfried…
  Europarlamentar român, despre criza gazelor cu care se confruntă R. Moldova: „Soluționarea și ajutorul vor veni din România și UE”

  DOC/ Președinta Maia Sandu a aprobat o nouă structură a Aparatului Președintelui

  Șefa statului Maia Sandu a semnat un decret privind structura Aparatului Președintelui R. Moldova și reduce personalul-limită de la 163 de posturi și structuri la numărul de 150. În termen de o lună, secretarul…
  DOC/ Președinta Maia Sandu a aprobat o nouă structură a Aparatului Președintelui

  „Toate femeile sunt supuse riscului de a face cancer mamar, dar asta nu înseamnă că toate femeile vor dezvolta această maladie”

  Interviu cu Dragomir Tîmbur, medic chirurg-mamolog Luna octombrie este luna internațională de conștientizare a cancerului mamar La nivel global, la fiecare 3 minute, o femeie este diagnosticată cu cancer la sân…
  „Toate femeile sunt supuse riscului de a face cancer mamar, dar asta nu înseamnă că toate femeile vor dezvolta această maladie”