Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Filat, mutat într-o celulă cu…

Filat, mutat într-o celulă cu un avocat și un medic

Ex-premierul Vlad Filat a fost mutat, astăzi, într-o celulă, pe care urmează s-o împartă cu un avocat și un medic. Conform informațiilor oferite ZdG de persoane din cadrul administrației Penitenciarului 13, astăzi, marți, 3 noiembrie 2015, procurorii Secţiei control al executării pedepselor şi locurilor de detenţie au efectuat un control în cadrul instituției, ca urmare a unor informații, venite de la un deținut, prin care se anunța că ex-premierul ar fi deținut în camera destinată deținuților pentru întrevederi de lungă durată, de unul singur, iar acest fapt le-ar încălca drepturile celorlalți încarcerați.

Acea cameră pentru întrevederi, conform acelorași informații, beneficiază de condiții mai bune de detenție, cu mobilă, cabină de duș și televizor. Deținutul care a reclamat acest fapt a precizat că, din acest motiv, el, împreună cu ceilalți colegi, nu se pot vedea acolo cu rudele lor.

Reprezentanții P 13 afirmă că, în cadrul controlului, procurorii au întrebat conducerea instituției dacă le sunt încălcate drepturile celorlalți deținuți, iar aceștia au răspuns afirmativ. Din acest motiv, Filat a fost mutat într-o celulă, unde își va petrece timpul alături de un medic și un avocat.

Aceleași persoane afirmă că solicitarea ca Vladimir Filat să stea singur în celulă a venit de la organul de urmărire penală și s-a datorat faptului ca acesta să nu poată socializa pentru a putea influența careva martori. Ținând cont că penitenciarul e plin, nu i se putea asigura lui Filat o celulă în care să fie deținut singur. Astfel, singura soluție găsită de șefii P 13 pentru a se conforma cerinței procurorilor a fost plasarea deputatului în camera destinată deținuților pentru întrevederi de lungă durată.

Vladimir Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015, în urma autodenunțului lui Ilan Șor. La scurt timp, judecătorii au emis pe numele său un mandat de arest pentru 30 de zile. Imediat, Filat a ajuns la P 13, deși inițial, a fost plasat în izolatorul CNA.