Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Explicațiile lui Poalelungi: De ce…

Explicațiile lui Poalelungi: De ce renunță la funcția de șef al CSJ și de ce vrea la Curtea Constituțională

Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție, singurul candidat înregistrat în cursa pentru postul vacant de judecător al Curții Constituționale susține, într-o declarație oferită pentru Ziarul de Gardă, că dorește să ajungă să facă „o mai bună justiție constituțională în R. Moldova”. Acesta precizează că nu „nu există, așadar, niciun alt motiv care stă la baza acestui pas, așa cum s-a sugerat sau cum s-ar putea sugera în presă, cu rea-voință sau în necunoștință de cauză”.

„Mi-am depus candidatura la Curtea Constituțională pentru că vreau să devin judecător al acestei autorități. Între obiectul activității mele practice de la Strasbourg și domeniul dreptului constituțional există o legătură strânsă și cred că voi contribui în mod pozitiv la realizarea unei mai bune justiții constituționale în R. Moldova, în cazul desemnării mele în această funcție.  În cazul în care voi fi desemnat în această funcție, va trebui să renunț la postul pe care îl dețin acum, pentru că există constrângeri de ordin legal care nu mi-ar permite să ocup concomitent funcția de judecător constituțional și funcția de judecător și de Președinte al Curții Supreme de Justiție.  Mă aflu în ultima parte a carierei mele de jurist în slujba statului, iar această funcție mă va onora. Nu există, așadar, niciun alt motiv care stă la baza acestui pas, așa cum s-a sugerat sau cum s-ar putea sugera în presă, cu rea-voință sau în necunoștință de cauză”, menționează, pentru ZdG, Mihai Poalelungi, președintele Curții Supreme de Justiție.  Candidatura acestuia la funcția de judecător al Curții Constituționale a fost vehiculată încă din momentul demisiei lui Tudor Panțîru.

ZdG a scris vineri, 2 martie 2018, că președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, renunță la funcția de președinte al instanței supreme de justiție în favoarea fotoliului de judecător la Curtea Constituțională (CC). Acesta este unicul candidat înregistrat în concursul pentru funcția de magistrat constituțional, rămasă vacantă după ce la sfârșitul lunii ianuarie Tudor Panțâru și-a anunțat demisia. Candidatura acestuia urmează a fi discutată în următoarea ședință a plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Tudor Panțâru a demisionat din proprie inițiativă, invocând motive personale, din funcția de judecător și președinte al instituției la 31 ianuarie curent.

Concursul pentru suplinirea funcției de judecător la CC a fost anunțat de Consiliul Superior al Magistraturii la 6 februarie curent, cererile de participare urmând a fi depuse în termen de 15 zile din data publicării anunțului în Monitorul Oficial.

Potrivit legii, judecător al Curţii Constituţionale poate fi persoana care deţine cetăţenia R. Moldova, are domiciliul în ţară, are pregătire juridică superioară, înaltă competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învăţămîntul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică. Limita de vârstă pentru numire în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale este de 70 de ani. În cazul în care candidatul ocupă o funcţie incompatibilă cu aceea de judecător al Curţii Constituţionale sau este membru al unui partid sau al unei alte organizaţii politice, acordul trebuie să cuprindă angajamentul candidatului de a demisiona, la data depunerii jurământului, din funcţia pe care o ocupă şi de a-şi suspenda activitatea în partid sau în o altă organizaţie politică.

Mihai Poalelungi este la cel de-al doilea mandat la șefia Curții Supreme de Justiție (CSJ), fiind numit, la fel printr-un concurs în care nu a avut contracandidați, în februarie 2016.

Mihai Poalelungi a fost vicepreşedinte la CSJ între 2005 şi 2008, iar între 2008—2012, judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din partea R. Moldova.  În 2012, a fost propus de membrii CSM şi votat de Parlament pentru funcţia de preşedinte al CSJ. În concursul din 2012 Poalelungi l-a avut contracandidat pe Ion Muruianu, care însă a obţinut doar două voturi.

În luna iulie 2012, la cinci luni după numirea în funcţia de preşedinte al CSJ, Mihai Poalelungi, împreună cu soţia, Elena, şi-au cumpărat o casă în Chișinău, cu o valoare de piaţă de aproximativ 5 milioane de lei, pe str. Nucarilor din Chişinău. Imobilul, indicat în toate declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate ale magistratului este unul modern, situat într-un cartier select din capitală. Pe lângă el, Poalelungi declară că este proprietarul unui apartament de 90 m.p., pe care-l împarte cu doi dintre copiii săi, Mihai şi Veronica Poalelungi (Rusnac), cu soţia, Elena, dar şi cu soacra. Împreună cu soţia, în 2014, Poalelungi declara şi trei automobile, două Mercedes-uri şi un Subaru Forester, pe care le deţin din anii 2008—2009. Poalelungi a declarat în mai multe rânduri că averea și-a acumulat-o din salariul pe care l-a avut la Curtea  Europeană pentru Drepturile Omului, acolo unde a activat între anii 2008-2012.

Totodată, Mihai Poalelungi a ținut să precizeze în declarația oferită pentru Ziarul de Gardă, cu referire la casa în care locuiește că „deși am fost numit în funcția de Președinte al Curții Supreme în februarie 2012, am revenit la Chișinău în mai 2012. Mi-am cumparat casa în iulie 2012, din banii economisiți din salariul de judecător al Curții Europene. În comparație cu celelalte case din zonă și cu standardele fastului și ale luxului, casa mea chiar este una modestă”, a punctat președintele CSJ, singurul candidat la funcția de judecător al Curții Constituționale.