Ex-președintele CC critică șefia lui Poalelungi la CSJ, după ce ultimul s-a arătat sigur că va face o mai bună justiție constituțională

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, critică indirect activitatea lui Mihai Poalelungi la șefia Curții Supreme de Justiție (CSJ) și își exprimă speranța că odată cu preluarea de către acesta a mandatului de judecător la Curtea Constituțională (CC), nu va prelua și practici precum „anularea ședințelor publice” sau „hotărâri ilegale ce generează condamnări la CEDO”.  Un comentariu în acest sens a fost plasat de ministrul Justiției pe o rețea de socializare. Alexandru Tănase, care a condus instanța constituțională între 2011-2017, a reacționat după ce Mihai Poalelungi a declarat pentru ZdG că a renunțat la șefia CSJ în favoarea fotoliului de judecător al CC, pentru că ar putea „contribui în mod pozitiv la realizarea unei mai bune justiții constituționale în R. Moldova”.

Cu câteva zile înainte de a fi numit de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Mihai Poalelungi explica pentru ZdG că venirea sa la CC ar putea „contribui în mod pozitiv la realizarea unei mai bune justiții constituționale în R. Moldova”.

Într-un comentariu pe Facebook, ministrul Justiției, fără a enunța numele lui Mihai Poalelungi, și-a exprimat speranța ca „îmbunătățirile” să nu presupună închiderea pentru societate a instituției după modelul CSJ sau să nu presupună adoptarea deciziilor de inadmisibilitate.

„Vreau să cred că „îmbunătățirile” nu vor viza preluarea celor mai „bune” practici de la CSJ: anularea ședințelor publice, asumarea limbajului și practicilor inchizitorii sovietice, jurisprudență circumstanțială și hotărâri ilegale ce generează condamnări la CEDO. Sper ca „îmbunătățirile” să nu presupună închiderea pentru societate a instituției după modelul CSJ, sa nu presupună adoptarea deciziilor de inadmisibilitate, ori de câte ori CCM va fi chemată să dea un răspuns tranșant, la fel cum sper ca antologica comunicare cu societatea prin intermediul comunicatelor de presă scrise în limbaj de lemn, să nu migreze de la CSJ la CCM. Dar de fapt, cel mai tare sper ca după alegerile din acest an și după schimbarea altor trei judecători să nu se recurgă la „îmbunătățiri” prin revizuirea unor hotărâri ale CCM cum ar fi hotărârile cu privire la limba română, la neutralitate, identitatea constituțională europeana a R. Moldova etc.”, a scris ministrul Justiției.

La 6 martie, Mihai Poalelungi a fost numit judecător la Curtea Constituțională după un concurs în care nu a avut contracandidați,

Citiți și

Explicațiile lui Poalelungi: De ce renunță la funcția de șef al CSJ și de ce vrea la Curtea Constituțională

(doc) Cu ce avere pleacă Poalelungi de la șefia Curții Supreme de Justiție în favoarea fotoliului de judecător constituțional


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *