Principală  —  IMPORTANTE   —   Ex-președinte al CC, după hotărârea…

Ex-președinte al CC, după hotărârea de azi: „Dacă se va recurge la răzbunare, izolarea externă a R. Moldova riscă să capete contur oficial”

Avocatul Alexandru Tănase, fost președinte al Curții Constituționale și ex-ministru al Justiției, susține că depinde dacă am trecut testul democrației mai mult de ce va urma decât de hotărârea CC luată astăzi în privința împrumutului din partea Federației Ruse.

El atenționează că „dacă se va recurge la acțiuni de răzbunare împotriva judecătorilor sau dacă se va adeveri informația privind intenția Parlamentului și Guvernului de a revoca judecătorii desemnați la CC, reacțiile externe vor fi dintre cele mai dure, iar actuala izolare externă a R. Moldova riscă să capete contur oficial”.

„Principiile stabilite de Curte în această speță vor fi aplicabile și alte acorduri de creditare internațională, nu doar celor încheiate cu Rusia. Din aceste considerente, argumentarea la care va recurge Curtea este esențială. Importanța deciziei de azi nu se rezumă neapărat la invalidarea așa-numitului „credit rusesc”. Acum vreau să mă refer la atmosfera care a înconjurat judecarea acestui dosar. Hărțuirea judecătorilor Curții Constituționale, încercările de șantaj și intimidare a acestora au scos în evidență „boli mai vechi” ale mediului nostru politic”, scrie Tănase pe pagina sa de Facebook.

Joi, 7 mai, judecătorii CC au declarat neconstituționale: Acordul între Guvernul R. Moldova și Guvernul Federației Ruse, Legea nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul R. Moldova privind acordarea Guvernului R. Moldova a unui împrumut financiar de stat, Hotărârea Guvernului nr.169 privind inițierea negocierilor și Hotărârea Guvernului nr.252 privind aprobarea acordului.

Examinarea a durat peste 10 ore și a avut loc în lipsa judecătorului Eduard Ababei, care a cerut autorecuzarea din motiv că este cumnat cu Serghei Pușcuța, ministru al Finanțelor.