Principală  —  IMPORTANTE   —   Ședința CSP de mâine, în…

Ședința CSP de mâine, în cadrul căreia urmau să fie examinate demersurile cu privire la suspendarea lui Igor Popa și Ruslan Popov din funcția de procuror, amânată

Foto: csp.md

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), programată pentru joi, 23 decembrie, în cadrul căreia urmau să fie examinate demersurile cu privire la suspendarea procurorului Oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău Igor Popa și adjunctul suspendat al procurorului general suspendat Ruslan Popov din funcția de procuror, a fost amânată.

Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Angela Motuzoc, președinta CSP, ne-a comunicat că ședința CSP programată pentru joi a fost amânată din lipsă de cvorum.

Am fost anunțați astăzi despre imposibilitatea prezentării unui membru la ședința CSP. Ședința a fost amânată din lipsă de cvorum”, a declarat Angela Motuzoc.

Potrivit regulamentului CSP, ședinţele CSP sunt deliberative dacă la ele participă cel puţin 2/3 din membrii în funcţie. Participarea la ședințele Consiliului poate avea loc prin prezenţa fizică la locul desfășurării şedinţei sau prin teleconferință, cu condiția că este posibilă identificarea membrului Consiliului şi confirmarea opțiunii de vot a acestuia.

Pe agenda CSP sunt programate 13 subiecte printre care demersul de suspendare din funcția de procuror a lui Igor Popa și Ruslan Popov, cercetați pentru îmbogățire ilicită.

Tot la ședința de joi, membrii CSP urmau să examineze adresarea Lidiei Bulgac, membră al Comisiei de evaluare a
Performanțelor Procurorului General. Detalii aici

CSP urma să desemneze un membru în componența Consiliului Institutului Național al Justiției. Membrii CSP urmau să anunțe concurs pentru suplinirea unor funcții vacante de procuror. Detalii aici

La 6 decembrie, magistrații Curții de Apel (CA) Chișinău au dispus aplicarea în privința procurorului Oficiului Ciocana, Igor Popa, a măsurii preventive sub formă de arest la domiciliu pe un termen de 24 de zile. Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat anterior că Igor Popa a fost pusă sub învinuire, fiindu-i incriminat săvârșirea infracțiunii prevăzute de art. 330/2 alin. (2) din Codul penal – îmbogățire ilicită. Igor Popa s-a remarcat şi a intrat în atenţia opiniei publice în perioada guvernării comuniste, când a instrumentat sau a participat, în calitate de şef al Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale din cadrul PG, la efectuarea urmăririi penale în mai multe dosare penale deschise pe numele persoanelor care erau împotriva guvernării lui Voronin. Detalii aici

La 8 decembrie, magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, au dispus prelungirea arestului la domiciliu cu încă 20 de zile în privința adjunctului suspendat al procurorului general suspendat, Ruslan Popov, cercetat pentru îmbogățire ilicită. Detalii aici

Potrivit informațiilor obținute de ZdG, procurora în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), Nadejda Busuioc, care a dispus punerea sub învinuire a lui Popov, a constatat că infracțiunea a fost săvârșită prin deținerea personală și prin intermediul unor terți a bunurilor valoarea cărora depășește substanțial mijloacele dobândite.

Ruslan Popov, deținând în perioada 2010 – 2021 funcții de demnitate publică, având în virtutea acestei funcții interdicții prevăzute de lege, fiind subiect al declarării averii și intereselor personale, acționând contrar prevederilor art. 6 alin. (3) din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură, cu scopul de a tăinui bunurile valoarea cărora depășește substanțial mijloacele dobândite legal, prin intermediul părinților săi, a săvârșit infracțiunea de îmbogățire ilicită.