Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul terenurilor de la Durlești:…

Dosarul terenurilor de la Durlești: 9 persoane, recunoscute și audiate în calitate de învinuiți. Precizările procurorilor privind evoluția investigațiilor pe cauza penală

Foto: ZdG

Nouă persoane au fost recunoscute și audiate în calitate de învinuiți în cauza penală „Terenurile de la Durlești”, fiind cercetate pentru participație la săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu, săvârșit în interesul unui „grup criminal organizat” și spălarea banilor în proporții deosebit de mari, anunță joi, 5 mai, Procuratura Anticorupție (PA).

Potrivit procurorilor, pe acest dosar au fost audiate 45 de persoane, în calitate de martori, „declarațiile cărora în cumul cu celelalte probe administrate, vin să confirme învinuirea înaintată”.

„Au fost examinate și soluționate peste 30 cereri care au fost depuse de către învinuiți și apărătorii acestora; au fost autorizate și efectuate 23 percheziții; au fost autorizate și efectuate peste 34 ridicări de documente, precum și a altor probe de la autoritățile publice și instituțiile bancare; a fost efectuată examinarea a peste 3000 file a documentelor ridicate de la autoritățile publice, cât și fișiere video și audio; au fost autorizate și efectuate 16 măsuri speciale de investigații; a fost dispusă efectuarea a 3 expertize judiciare (tehnică a dispozitivelor electronice; grafoscopică a înscrisurilor), dintre care una încă este în proces de executare; au fost autorizate și puse sub sechestru 11 terenuri de pe teritoriul R. Moldova, 2 terenuri, și respectiv 1 bun imobil din România, a căror valoare totală constituie 10 273 365,67 lei; au fost expediate spre executare 19 delegații, adresate Serviciului de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor și Direcției Analitică a Centrului Național Anticorupție.

În pofida complexității cazului, procurorii în continuare întreprind toate măsurile necesare prevăzute de lege pentru cercetarea sub toate aspectele, completă și obiectivă a circumstanțelor cauzei în vederea stabilirii adevărului, iar la emiterea cărora decizii procesuale în privința persoanelor, acțiunile cărora fac obiect a urmăririi penale, vom reveni cu detalii suplimentare”, precizează PA.

Consilierul municipal Veaceslav Nedelea și liderul Partidului Politic „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, sunt vizați în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești.

Nedelea și Costiuc sunt bănuiți că ar fi acționat în interesele unui „grup organizat” și că ar fi participat la tranzacții fictive, în urma cărora zeci de terenuri au intrat în posesia membrilor familiei, rudelor și apropiaților fostului primar de Durlești, iar pentru că ar fi participat la această schemă ar fi fost remunerați financiar.

Anterior, în același dosar, opt persoane din anturajul familiei fostului primar au fost supuse perchezițiilor domiciliare. Ofițerii CNA au căutat probe privind implicarea celor opt persoane în actele de corupție de la primărie. De la fața locului, au fost ridicate acte despre costul tranzacțiilor, telefoane mobile și alți purtători de informații.