Principală  —  IMPORTANTE   —   Costiuc și Nedelea, reținuți și…

Costiuc și Nedelea, reținuți și bănuiți că au participat la tranzacții fictive în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești: ARBI a primit delegații pentru identificarea și urmărirea bunurilor figuranților principali

Consilier municipal, Veaceslav Nedelea și liderul Partidului Politic „Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, reținuți pentru 72 de ore de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) miercuri dimineață în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești, după ce autoritățile au descins cu percheziții la domiciliile acestora, sunt bănuiți că ar fi acționat în interesele unui grup organizat și ar fi participat la tranzacții fictive, în urma cărora zeci de terenuri au intrat în posesia membrilor familiei, rudelor și apropiaților fostului primar de Durlești, iar pentru că ar fi participat la această schemă ar fi fost remunerați financiar. Informațiile au fost furnizate de responsabilii din cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA) care mai menționează că Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale (ARBI) a primit delegații pentru identificarea și urmărirea bunurilor figuranților principali din acest dosar.

Potrivit CNA, miercuri dimineață au fost operate percheziții la patru adrese din raza municipiului, iar ca urmare cei doi au fost reținuți pentru 72 de ore.

Între timp, Procuratura Anticorupție anunță că trei persoane au fost reținute în urma perchezițiilor din miercuri dimineață. Detalii aici

DETALII AICI: Cine este fostul deputat democrat, actual consilier municipal, reținut de CNA în dosarul afacerilor ilegale cu terenuri de la Durlești fiind acuzat că „a intrat ilegal în posesia unor terenuri”: a ocupat anterior fotoliul de primar interimar de Durlești

Anterior, în același dosar, opt persoane din anturajul familiei fostului primar au fost supuse perchezițiilor domiciliare. Ofițerii CNA au căutat probe privind implicarea celor opt persoane în actele de corupție de la primărie. De la fața locului, au fost ridicate acte despre costul tranzacțiilor, telefoane mobile și alți purtători de informații. În prezent, acestea sunt cercetate în stare de libertate, urmând ca procurorii să stabilească statutul lor procesual, în funcție de probatoriul acumulat.

La finele anului trecut, mai mulți foști funcționari din cadrul Primăriei Durlești, inclusiv fiica ex-primarului,  au ajuns să fie cercetați penal de ofițerii CNA și procurorii anticorupție pentru abuz de serviciu. Aceștia sunt bănuiți că ar fi pus la cale o schemă de înstrăinare a terenurilor din raza or. Durlești, în baza unor decizii ale Consiliului orășenesc. Funcționarii ar fi eliberat, în mod fraudulos, titluri de autentificare a dreptului deținătorului de teren pentru mai multe loturi, amplasate în extravilanul or. Durlești. Ulterior, beneficiarii fictivi ai acestor terenuri se prezentau la notar, unde semnau procuri generale, care îi împuterniceau pe primar și pe fiica acestuia să administreze și să înstrăineze terenurile respective. Pentru a da un aspect legal acestei scheme, au avut loc tranzacții de vânzare-cumpărare fictive a terenurilor contra unor sume simbolice. Astfel, prejudiciul estimat pentru bugetul de stat depășește 7 milioane de lei.

Atunci, o persoană a fost reținută și arestată, fiind cercetată pentru abuz de putere sau de serviciu. Pentru repararea prejudiciului, ofițerii CNA au solicitat Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) să identifice și să aplice sechestre pe bunurile a doi figuranți în dosar. Este vorba despre fostul primar și fiica acestuia.

Autoritățile menționează că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la o decizie definitivă și irevocabilă de judecată.