Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Dosarul penal de învinuire a…

Dosarul penal de învinuire a fostei notare Olga Bondarciuc, implicată în autentificarea mai multor contracte emise de firme afiliate lui Platon, Șor și Plahotniuc, trimis în judecată

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță că a trimis în judecată dosarul penal de învinuire a fostei notare Olga Bondarciuc, extrădată Chișinăului din Belgia, în iulie curent.

Potrivit PCCOCS, aceasta este învinuit pe două capete. Primul vizează infracțiunea de fals în acte publice, în interesul unei organizații criminale. Al doilea capăt de acuzare ține de prezentarea, cu bună știință a declaraților mincinoase în calitatea lui de martor în cadrul unui proces penal, legate de săvârșirea unei infracțiuni deosebit de grave.

„Potrivit legii, prima infracțiune se pedepsește cu amendă între 1350 la 2350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 1 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani; iar a doua prevede o amendă între 550 la 1150 unităţi convenţionale sau cu închisoare de până la 5 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 3 ani”, anunță PCOCS.

Faptele incriminate au fost cercetate direct de procurorii PCCOCS, cu sprijinul ofițerilor SIS. Potrivit reprezentanților PCCOCS, oamenii legii au stabilit că notarul învinuit a acționat în interesul unei organizații criminale, pentru camuflarea faptelor infracționale ale acesteia și crearea unor piste greșite în investigațiile efectuate într-un dosar privind sustragerea mijloacelor bănești din sistemul bancar al Moldovei. Mai exact, acesta a introdus în documente oficiale date false privind perfectarea de acțiuni notariale.

„Totodată, notarul a fost cercetat și pentru faptul că în februarie 2018 a ascuns de la autoritatea de investigație propriile acțiuni notariale, atunci când a fost audiat în calitate de martor, într-un dosar penal (din cadrul dosarelor denumite generic ,,Frauda bancară”). Oamenii legii precizează faptul că dosarul în care a fost atunci audiat viza prestarea serviciilor notariale în interesul organizației criminale – fapt pe care l-a ascuns – pentru unele companii nerezidente, prin care ar fi fost spălate mijloace bănești sustrase din sistemul bancar al Moldovei”, mai anunță PCCOCS.

După extrădarea din Belgia, sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău a dispus plasarea notarei în arest la domiciliu, chiar dacă procurorii PCCOCS au solicitat prelungirea arestului preventiv.

Pe 28 septembrie 2021, Poliția R. Moldova anunță că Olga Bondarciuc, dată în căutare internațională, a fost reținută în Belgia. Ulterior, la începutul lunii decembrie 2021, Bondarciuc a solicitat azil politic în Belgia.

Pe 18 februarie curent, Ziarul de Gardă a scris că notara Olga Bondarciuc ar fi prestat servicii de notariat și pentru fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon. Potrivit unor documente, în posesia cărora a intrat ZdG, mai exact un registru al actelor notariale, în care Bondarciuc figurează ca notar public, în anul 2013, aceasta ar fi oficializat mai multe acte la solicitarea lui Igor Dodon, fostul președinte al R. Moldova.

Olga Bondarciuc a fost vizată în raportul Kroll 2, ea fiind unul dintre acţionarii Unibank, după ce s-a împrumutat cu milioane de lei. Bondarciuc a ajuns în atenția opiniei publice după ce a autentificat mai multe contracte emise de firme afiliate lui Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor sau Veaceslav Platon. Anterior, Bondarciuc a activat în clădirea Global Business Center (GBC), care era proprietatea lui Vladimir Plahotniuc.

Pe 2 iunie 2020, notara a declarat că ar fi fost amenințată să semneze mai multe documente pregătite de avocații lui Platon prin care să afirme că a emis acte la solicitarea fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc împotriva controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Bondarciuc sublinia atunci că toate actele pe care le-a emis au fost „în conformitate cu legislația”.

Tot în luna iunie a anului 2020, controversatul om de afaceri Veaceslav Platon a acuzat-o pe Bondarciuc că ar fi falsificat mai multe documente prin care acesta a fost condamnat la închisoare.