Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul penal care vizează inviolabilitatea…

Dosarul penal care vizează inviolabilitatea vieții private a judecătoarei de la Curtea de Apel: patru persoane, plasate în arest preventiv pentru 30 de zile, iar o persoană – pentru 20 de zile

Foto: ZdG

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță vineri, 18 iunie, că cele cinci persoane care au fost reținute în dosarul privind inviolabilitatea vieții personale a unui judecător, care, potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă din sistemul judecătoresc, ar fi vorba despre magistrata de la Curtea de Apel Chișinău, Angela Bostan, au fost plasate în arest preventiv. Astfel, la solicitarea procurorilor: patru persoane au fost plasate în arest preventiv pentru un termen de 30 de zile, iar o persoană – pentru 20 de zile.

Totodată, reprezentanții PCCOCS infirmă informațiile vehiculate în spațiul public ce țin de dosarul penal privind inviolabilitatea vieții personale a unui judecător de la Curtea de Apel Chișinău, „informații ce ar inocula faptul că unii suspecți ar fi fost eliberați sau că ar fi avut loc „adunări neformale” ale instituțiilor vizate”.

„Caracterul speculativ al informațiilor publicate este contrazis de acțiunile procesual-penale care au rezultat în aplicarea măsurilor preventive de către magistrați față de învinuiți, la solicitarea procurorilor: patru persoane au fost plasate în arest preventiv pentru un termen de 30 de zile, iar o persoană – pentru 20 de zile. Procuratura dezminte și afirmațiile cu privire la careva determinări la care ar fi fost supusă din partea Serviciului de Informații și Securitate, potrivit materialului publicat, în investigarea acestei cauze. Mai mult, nu au existat „adunări neformale” ale instituțiilor vizate cu privire la acest dosar, ci doar activități procesual-penale efectuate de către procurori și asigurate din punct de vedere operativ de către angajații SIS.

Prin urmare, Procuratura nu va da curs provocărilor proliferate în spațiul public și invitațiilor de comentare a informațiilor cu tentă politică, în context electoral, ci-și va concentra eforturile pe investigarea acestui și altor dosare penale, în strictă conformitate cu legea. Odată cu avansarea investigațiilor și apariția datelor cu impact major pentru societate pe marginea acestui dosar, Procuratura va veni cu informații publice relevante”, se arată într-o notă informativă a instituției.

Angela Bostan este judecătoare la Curtea de Apel Chișinău din luna februarie a anului 2015.

Pe 24 iulie 2019, Angela Bostan a participat în componența Completului Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CA Chișinău, care a anulat decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind înlăturarea lui Ion Druță de la exercitarea funcției de președinte al CSM, acesta îndeplinind în acea perioadă funcția de președinte al Completului de judecată.

Angela Bostan, magistrată la Curtea de Apel Chișinău

Totodată, Angela Bostan a făcut parte din completul de judecată care a obligat Consiliul Superior al Magistraturii să emită actul administrativ individual privind organizarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie 2019, prin decizia din 20 septembrie 2019, examinând în timp record, cererea înaintată de un grup de magistrați. Tot Angela Bostan a deschis lucrările Adunării din 27 septembrie, acționând în calitate de executor al hotărârii adoptate de aceasta la 20 septembrie.

Cinci persoane au fost reținute într-un dosar penal care vizează inviolabilitatea vieții personale a unui judecător. Ofițerii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au efectuat descinderi joi, 17 iunie, în cadrul cărora au fost ridicate suporturi electronice și înscrisuriInformațiile au fost confirmate pentru Ziarul de Gardă de către purtătorul de cuvânt al PCCOCS, Emil Gaitur.